FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica oslobođenja Međimurja

ČAKOVEC, 6. travnja 2011. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče međimurskim antifašistima u čakovečkome Starom gradu počela je proslava 66. obljetnice oslobođenja Međimurja od fašizma.

Po riječima predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Zvonimira Goluba, u čakovečkome Starom gradu tijekom mađarske fašističke okupacije od 1941. do 1945. bilo je zatočeno, mučeno ili ubijeno oko 2500 ljudi. Mnogi od njih završili su u koncentracijskim logorima diljem njemačkoga Reicha. Većina ih se nije vratila te se ubrajaju među 1800 osoba iz Međimurja koje su poginule tijekom Drugoga svjetskog rata.

"Njihov doprinos oslobođenju zemlje, ali i stvaranju temelja današnje, neovisne Hrvatske je nemjerljiv", rekao je Golub, podsjećajući da je nakon oslobođenja u Čakovcu i diljem Međimurja utemeljena nova - narodna vlast, mjesec dana prije nego što je to učinjeno u Zagrebu i Varaždinu.

Međimurski župan Ivan Perhoč istaknuo je da je pobjedom nad mađarskim fašistima Međimurje, u kojem su Hrvati oduvijek činili većinu, pripojeno Hrvatskoj, a stoljetne želje Mađara za hrvatskim Međimurjem 6. travnja 1945. godine doživjele su konačan poraz.

Izaslanstva Međimurske županije i grada Čakovca te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kod spomen-ploče antifašistima na čakovečkom groblju i spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙