FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

KARLOVAC, 1. travnja 2011. (Hina) - U organizaciji Udruge za djecu s poteškoćama u razvoju "Zvončići" u Karlovcu se danas prvi put obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. travnja.

Ispred Gradskog kazališta "Zorin dom" lutkarsku predstavu "Šuma Striborova" izveli su polaznici karlovačkog Centra za odgoj i obrazovanje, te su zajedno s gradonačelnikom Damirom Jelićem, pustili u zrak stotinu balona.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Riječ je o poremećaju u ponašanju nepoznatog uzroka. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Kako je u ime udruge "Zvončići" objasnila predsjednica Snježana Paulić cilj akcije je doprijeti do roditelja koji primjećuju da nešto nije u redu s njihovim djetetom, da se ne igra s vršnjacima, da slabo koristi govor ili nesmisleno ponavlja riječi, te ima jak otpor prema promjenama u svojoj svakodnevnoj rutini, a ne voli se ni maziti.

"Oni ne trebaju čekati i ne smiju gubiti dragocjeno vrijeme jer ciljanim individualnim radom može se postići da dijete uz asistenta krene u redovni školski sustav, vrtić i kasnije školu, pa da se koliko toliko osposobi za što samostalniji život. Sve što se uloži u rehabilitaciju do šeste godine života autističnog djeteta daje neusporedivo bolje rezultate, kazala je Paulić i pozvala ih da se jave u udrugu "Zvončić" (info@udruga-zvoncici.hr) s pitanjima koja ih muče.

Svrha akcije je da se zainteresira javnost za autizam kao cjeloživotni poremećaj jednog malog broja osoba, ali koji zahtijeva stručni tretman i zakonom propisana prava iz domene zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja. Gledano kroz novac državi se isplati pomagati što prije, jer ako se dijete osposobi za boravak u redovnom vrtiću ili školi to je mnogo jeftinije. Primjerice vrtić za djecu s posebnim potrebama stoji između pet i osam tisuća kuna po djetetu mjesečno, obrazlaže Paulić.

Na balonima puštenim u zrak pisalo je 'Autizam 8000', a razlog tomu je što je poznato da u Hrvatskoj ima oko tisuću autističnih osoba, a po svjetskim statistikama po broju stanovnika najvjerojatnije je da ih ima između osam i dvanaest tisuća. Problem je što je svima neotkrivenima određena neka neadekvatna dijagnoza, pa najvjerojatnije, upozoreno je danas u Karlovcu, i neadekvatan tretman, te treba do njih doprijeti i pomoći njima i njihovim obiteljima. Dvorac Dubovac bit će večeras osvijetljen plavim svijetlom, "bojom autizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙