FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBK o pripremama za Papin dolazak u Hrvatsku

ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) na svom proljetnom plenarnom zasjedanju kao glavnu temu raspravila je organizacijske i tehničke pripreme za dolazak Svetog Oca, pape Benedikta XVI., koji će u Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu" boraviti 4. i 5. lipnja ove godine, te sudjelovati u obilježavanju Dana hrvatskih katoličkih obitelji i pomoliti se na grobu blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

Susret sa Svetim Ocem imat će četiri ključne točke - najprije će se održati susret u HNK s predstavnicima hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike te predstavnicima vjerskih zajednica, nakon toga predviđeno je molitveno bdijenje s mladima na Trgu bana Jelačića dok će susretu s hrvatskim katoličkim obiteljima biti posvećena misa zagrebačkom Hipodromu 5. lipnja, nakon čega će uslijediti večernja molitva u katedrali, izvijestio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski na današnjoj konferenciji za novinare nakon 42. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Organizacijski je sve dovršeno i preostala je samo tehnička priprema, kazao je mons. Gorski.

Oko 2000 mladih volontera, s posebnim oznakama, služit će kao redari na svim susretima, a samo na Hipodromu očekuje se 600 izvođača programa - pjevača i svirača.

S naše strane će biti uključeno oko 4000 ljudi, koji će kao izvođači ili kao organizatori biti uključeni u program budući da je riječ o dva velika susreta (Na Trgu i Hipodromu) te o dva vrlo specifična susreta (u HNK i Katedrali). Za susrete s mladima i obiteljima bit će potrebne pozivnice, dok se na susret u HNK i u katedrali neće moći doći bez akreditacije, izvijestio je mons. Gorski.

Susreti na Trgu i Hipodromu imat će pretprograme koji će početi puno prije papina dolaska. Glavni pretprogram na Trgu počet će u 16,30 sati, a u njemu će se u raspjevanom zajedničkom druženju s molitvom i pjesmom predstaviti mladi hrvatskih biskupija i nadbiskupija te redovnici i bogoslovi, a na Hipodromu će taj pretprogram biti obiteljske tematike.

"Na Hipodromu će biti 300 medicinskih sestara, a bit će postavljene dvije poljske bolnice", rekao je mons. Gorski.

Dodao je i kako se očekuje dolazak oko 20 tisuća mladih u Zagreb koji će biti smješteni u 11 paviljona zagrebačkog velesajma, riješeno je pitanje parkiranja oko 400 autobusa kojima će oni stići u Zagreb, a ukupno je osigurano i oko 2000 parkirališnih mjesta za hodočasnike.

Mons. Gorski nije htio odgovoriti na pitanje koliko će koštati Papin dolazak, ustvrdivši da biskupi ništa ne znaju o troškovima Vlade, te da će se o tome najpreciznije moći govoriti kada Papin posjet završi.

"Riječ je o četiri susreta i sigurno je da će troškovi zbog toga biti daleko veći nego da se radi o samo jednom susretu", rekao je pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za papin dolazak.

Na pitanja o trošku reagirao je hvarski biskup mons Slobodan Štambuk, primijetivši kako to postaje najvažnije pitanje kada dolazi Sveti Otac, a kada u posjet dolaze poglavari raznih država, kazao je, takvo pitanje nitko ne postavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙