FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“

ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - U povodu 20 godina od pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i "Akcije Plitvice - Krvavi Uskrs 1991." Ministarstvo unutarnjih Republike Hrvatske predstavilo je večeras monografiju "Hrvatska policija u Domovinskom ratu".

O monografiji i policiji su govorili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i recenzenti Dražen Vitez, general Marijan Mareković, Ante Nazor i Miroslav Akmadža.

„Ovo je knjiga koja govori o ulozi policije u stvaranju i obrani Republike Hrvatske“, rekao je Karamarko dodavši kako su u monografiji objavljena sjećanja redarstvenika o Domovinskom ratu.

Ocijenio je kako je riječ o povijesno-memoarskoj i historiografskoj građi koja govori o doprinosu stvaranju hrvatske države, ali i, kako je rekao, građi koja iznosi ljudske, ćudoredne i duhovne osobine našega naroda.

„U knjizi je objavljena istina o nama samima“, rekao je dodavši kako oni narodi koji pamte i poštuju svoju povijest mogu sigurno živjeti svoju budućnost.

General Mareković smatra kako ne bismo smjeli prihvaćati teze o izjednačavanju strana u ratu jer se, istaknuo je, zna tko je koga napao, a tko se od napadača branio.

Ocijenio je kako su hrvatski branitelji plaćali visoku cijenu za slobodan život građana Republike Hrvatske.

Po Vitezovim riječima monografija je retrospektiva događaja o hrvatskoj policiji napisana o herojskom dobu s vremenskim odmakom od dva desetljeća.

Akmadža je istaknuo kako je monografija izvor i građa za buduća historiografska istraživanja te dodao kako hrvatski narod ne bi smio dopustiti da mu drugi uzmu sjećanja.

Nazor je ocijenio kako je Domovinski rat najsjajnije razdoblje hrvatske povijesti te podsjetio kako su u monografiji objavljeni vrijedni materijali i memoarska građa.

Monografiju „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“ objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙