FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Komentirajući najavljeni prijedlog promjena Zakona o izbornim jedinicama predsjednik HSS-a Josip Frišćić izjavio je danas novinarima kako je njegova stranka to inicirala još prije godinu dana. Po nama u HSS-u izborno zakonodavstvo treba izmjeniti na vrijeme, što znači godinu dana prije izbora, rekao je Friščić, odgovarajući na upite novinara u Hrvatskom saboru. No, ako sada nema druge, ako neki govore da bi zbog toga mogla čak biti upitna legitimnost (parlamentarnih) izbora, treba i sada sjesti i dogovarati se, naglasio je. Treba pokušati da to ne bude politička utakmica oporba - vlast - kolicija, već da se razumno dogovori na kojim prostorima i na koji način formirati izborne jedinice, kako bi se postigao onaj kriterij u pravcu kojega je i Ustavni sud dao svoje mišljenje - da u svakoj izbornoj jedinici bude otprilike jednak broj glasača, jer se u svakoj izbornoj jedinici bira isti broj zastupnika, istaknuo je Friščić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se danas s predsjednikom Međuvladinog panela o klimatskim promjenama Rajendrom Kumarom Pachaurijem, koji je pohvalio nastojanja Hrvatske da pridonese ublažavanju emisije štetnih plinova i CO2. Hrvatska je mala zemlja i ne emitiramo velike količine CO2 u atmosferu, izjavio je nakon sastanka Bebić, naglasivši da i unatoč tome želimo smanjiti emisiju CO2. "U planu je Hrvatske da postepeno smanji izvore energije koji zagađuju atmosferu na račun obnovljivih izvora", dodao je. Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske Ivan Čačić kazao je kako obnovljivi izvori energije nemaju svoju alternativu, a njihovim korištenjem povećavamo zapošljavanje i gospodarski potencijal zemlje.

ZAGREB - Dosadašnjom modernizacijom Rafinerije nafte Sisak otklonjen je problem onečišćenja sumpornim dioksidom (SO2) iz Rafinerije, zbog čega je kakvoća zraka u Sisku, u odnosu na tu onečišćujuću tvar, lani bila Prve kategorije, ali i dalje ostaje prekomjerno onečišćenje zraka sumporovodikom (H2S), stoji u Izvješću Ministarstva zaštite okoliša. Problem prekomjerno onečišćenog zraka sumporovodikom (H2S), koji je izravna posljedica rada sisačke Rafinerije trajno će se riješiti izgradnjom i puštanjem u rad novog Koking postrojenja. Zabilježene su i povećane vrijednosti lebdećih čestica promjera manjeg od 10 ?m, čije se emisije vezuju uz izgaranje goriva u kućnim ložištima te uz promet, navodi Ministarstvo zaštite okoliša u Izvješću o kakvoći zraka u Sisku i modernizaciji Rafinerije nafte Sisak za 2010., koje je prihvatila Vlada RH. Tijekom ove i sljedeće godine planira se zatvaranje blow-down sustava kod postojećeg Koking postrojenja te prikupljanje kiselih plinova iz sustava baklje KP-4 i njihovo usmjeravanje na postrojenje za odsumporavanje, što će znatno smanjiti emisije sumporovodika u okolnom zraku te dodatno poboljšati kakvoću zraka u gradu Sisku, ističe se u Izvješću Ministarstva zaštite okoliša.

ZAGREB - Trinaestogodišnji dječak teško je opečen u požaru kante s benzinom koji je prilikom popravka skutera nepažnjom zapalio jedan od njegovih maloljetnih prijatelja, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Nesreća se dogodila kada su trojica maloljetnika, dvojica u dobi od 16 i jedan od 17 godina, te ozlijeđeni 13-godišnjak u dvorištu obiteljske kuće u Vrbovskoj ulici na Trešnjevci popravljali skuter. Kako bi očistili spremnik za gorivo, benzin su pretočili u kantu, no jedan od 16-godišnjak prišao je kanti s upaljenim upaljačem te se gorivo zapalilo i zahvatilo dječaka koji se nalazio u blizini. Dječak je s opeklinama ruku i nogu od prvog do trećeg stupnja prevezen u Kliniku za dječje bolesti, gdje je utvrđeno da mu je opečeno 35 posto tijela.

ZADAR - Na području Policijske uprave zadarske u posljednje je vrijeme zabilježeno više krađa aluminijskih dijelova trafostanica, doznaje se danas iz PU zadarske.Tako je policija u Gračacu sinoć oko 18 sati zatekla 28-godišnjeg muškarca sa sinjskog područja, u krađi dijelova aluminijske konstrukcije trafostanice, u mjestu Zrmanja. Nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje. Tijekom proteklog tjedna u Zadru, na predjelu Gaženica, nepoznati je počinitelj s trafostanice u vlasništvu Elektre Zadar ukrao dvoja aluminijska vrata vrijedna oko 10.000 kuna. Protiv nepoznatog počinitelja slijedi kaznena prijava. Također u razdoblju od početka godine do kraja ožujka u Zadru je na predjelu Barbarečine, nepoznati počinitelj s trafostanice u vlasništvu Elektre Zadar, ukrao dvoja aluminijska vrata vrijedna oko 10.000 kuna. Protiv nepoznatog slijedi kaznena prijava, navodi PU zadarska.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je jutros o više požara koji su jučer gorjeli u različitim županijama, a svi su do večeri ugašeni. Ugašen je požar na području Biskupije u blizini Karenovca na vrlo nepristupačnom terenu, koji je planuo još u subotu, a izgorjelo je oko 25 ha trave, niskog raslinja i hrastova šuma. Požar na području splitske Žrnovnice, na miniranom terenu, također je ugašen ali se požarište i dalje redovito nadgleda. U dva dana izgorjelo je ukupno 6 ha mlade borove šume. Ugašeni su i požar kod mjesta Oteš, na gospićkom području, požar otvorenog prostora na području Raduča te na području Ploča, predio Trkulje. Jučer popodne je izbio i požar kod mjesta Ilovačak kod Gline, na miniranom području, koji je također ugašen, a šteta pričinjena požarom u šumi će se naknadno utvrditi, navodi DUZS.

ZAGREB - Sportska kladionica "Germania" u zagrebačkom naselju Peščenica jučer je u razmaku od pet sati dva puta opljačkana na isti način, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U oba slučaja u kladionicu u I. Ferenščici upao je maskirani razbojnik koji je prijeteći pištoljem odnio novac. Prva pljačka dogodila se oko 13,30 sati i tada je nepoznati razbojnik odnio oko 5000 kuna. Oko 18,30 sati ponovio se isti scenariji, a maskirani pljačkaš ovoga je puta pobjegao s oko 1500 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙