FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: osnovana Udruga ratnih veterana 3. "A" Brigade

OSIJEK , 26. ožujka 2011. (Hina) - Osnivačka skupština Udruge ratnih veterana 3. "A" (aktivne) Brigade Zbora narodne garde (ZNG) održana je danas u Osijeku, a za predsjednika je izabran brigadir Marko Leko, zadnji zapovjednik te brigade,.

Brigadir Marko Leko bio je zapovjednik 3. "A" Brigade ZNG-a od 2002. do 2006. godine kada je ta brigada raspuštena.

Tijekom Domovinskoga rata kroz tu je brigadu prošlo više od devet tisuća hrvatskih branitelja, od kojih je 323 poginulo, 1088 ranjeno, a još uvijek se kao nestali vodi 36 osoba, rekao je Marko Leko.

Istaknuo je da je osnovni cilj osnivanja udruge "naša sveta obveza da odamo dostojanstveno poštovanje našim poginulim vojnicima, jer do sada ni u jednome od četiriju gradova koje smo branili i gdje smo ginuli - Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima i Slavonskome Brodu nema ni jednoga zajedničkoga spomen- obilježja".

Zato je, rekao je Leko, "naš prvi zadatak da u spomenuta četiri grada podignemo spomen obilježja", dodavši kako je želja udruge da u svakome od tih gradova uspije preimenovati neku ulicu ili park u ime njihove proslavljene gardijske brigade,.

Jer, istaknuo je, dužni smo njegovati sjećanje na one koji su svoj život dali za našu slobode. Najavio je da će udruga odmah početi pripreme za svečano obilježavanje 20-te obljetnice osnivanja Brigade koje će se održati 30. travnja ove godine u Gašincima.

Brigadir Leko izrazio je posebno zadovoljstvo što su na današnjoj osnivačkoj sjednici bili prvi zapovjednik Eduard Bakarec, jedan od zapovjednika Ivan Petričević te predsjednik Zbora veterana svih gardijskih brigada u Hrvatskoj Ivica Tolić.

Na osnivačkoj skupštini bili su, među ostalima, i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Zlatko Maksimović i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i istaknuli kako se svi, koji su u vrijeme Domovinskoga rata živjeli na ovim prostorima, itekako sjećaju junačkih djela proslavljene Brigade.

Gradonačelnik Bubalo obećao je pomoć pri izgradnji spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. "A" Brigade ZNG-a, koja je kasnije preimenovana u 3. Gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙