FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lesar: vladina reformska demokratičnost obična figa u džepu

ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Prijedlog izmjena i dopuna zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim vlada predlaže izjednačivanje zastupnika i zastupnica glede vremena odlaska u mirovinu, Hrvatski laburisti ocijenili su još jednom odlukom "s figom u džepu" koju vlada nudi kao dokaz svoje reformske orijentacije i demokratičnosti.

"Prije svega, produljenje dobne granice odnosi se i po sadašnjem zakonu tek na one koji će nakon sljedećih izbora ući u Hrvatski sabor, vladu i Ustavni sud. Zastupnici će i ovako malena ograničenja primijeniti na one buduće, nikako na sebe. Sadašnji zastupnici i svi koji su pravo na saborsku mirovinu ostvarili prije, a nisu ga aktivirali, mogu u mirovinu s 55 godina, a zastupnice s 50", kaže se u večerašnjem priopćenju te stranke u povodu prijedloga izmjena toga zakona koji je vlada uputila danas u hitnu saborsku proceduru.

"Ubuduće će, po vladinu prijedlogu, i zastupnici i zastupnice ići u mirovinu sa 60 godina, s time da se za zastupnice utvrđuje prijelazni rok do 2030., kao i za sve žene u Hrvatskoj. Nikomu nije palo na pamet da su saborski zastupnici, ministri u vladi i ustavni suci hrvatski građani i da bi se i na njih na isti način trebali odnositi svi hrvatski zakoni kao i na druge građane. Politička elita nema se namjeru spustiti na prava naroda kojim upravlja. Ona taj narod ne predstavlja", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar.

Hrvatski laburisti zahtijevaju da se svi hrvatski građani stave u isti položaj i da svi mogu u mirovinu po istim propisima i u istoj dobi, a sve drugo ocjenjuju prijevarom i lupeštvom.

Hrvatski laburisti - stranka rada tvrdi i da "sasvim sigurno ne bi bilo te promjene zakona koja se sada predlaže" da oni nisu, u prosincu 2010., uputili prijedlog za ocjenu ustavnosti toga zakona. U prijedlogu su ustvrdili da se odluka o rodnoj jednakosti pri odlasku u mirovinu odnosi na sve građane osim na saborske zastupnice, članice vlade i sutkinje ustavnog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙