FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DHMZ obilježio Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka

ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, ove godine s temom "Klima za vas", svečano je danas obilježen u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu u organizaciji Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), a njegov ravnatelj Ivan Čačić istaknuo je kako je iznimno važno shvatiti i prepoznati važnost klime za gospodarenje energijom, vodama, proizvodnju hrane i očuvanje ljudskog zdravlja.

"Vidimo da su sve češći i jači vremenski ekstremi, i to možemo povezati s klimatskim promjenama koje sada stvaraju rizik vezan uz gospodarstvo i uopće održivi razvoj ili čak političku stabilnost država. Ta informacija o klimatskim promjenama je strateška informacija koja je važna za strateško planiranje", rekao je Čačić.

Kazao je kako je tema "Klima za vas" također poruka da još možemo zaustaviti globalno zatopljenje koje nas vodi prema katastrofičnim scenarijima, kao što je porast srednje morske razine za šest do sedam metara. "Zadnji je čas da svi zajedno svojim aktivnostima i svakodnevnim ponašanjem utječemo na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Jednako je važno znati koje su opasnosti od klimatskih promjena i kako im se možemo prilagoditi", poručio je.

Ustvrdio je kako klimatske promjene ne moraju ujedno značiti i rizik. "One mogu značiti i priliku jer - poznavajući te promjene - možemo im se prilagoditi i iskoristiti ih, čak i dobiti na tržištu i ekonomiji, za što je najbolji primjer turizam", rekao je.

Na Svjetski meteorološki dan obilježavamo obljetnicu kada je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) postala specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda 23. ožujka 1950. Time je Svjetska meteorološka organizacija zamijenila Međunarodnu meteorološku organizaciju (IMO) utemeljenu 1873. godine. Svake se godine taj dan uzima kao prilika za poruku o jednoj važnoj temi za sudbinu čovječanstva.

DHMZ je na današnjoj svečanosti ujedno obilježio i Svjetski dan voda, 22. ožujka, u suorganizaciji s Hrvatskim meteorološkim društvom i Geofizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Na skupu su stručnjaci izlagali o vodi i urbanizaciji, smanjenju emisija ugljičnog dioksida, obnovljivim izvorima energije u sklopu klimatskih promjena, znanosti i klimatskim promjenama. Predstavljena je i brošura "Vremenske ćudi Zavižana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙