FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo zagrebački protuvladin prosvjed

ZAGREB, 19. ožujka 2011. (Hina) - Protuvladin prosvjed, najavljen kao najmasovniji dosad, počeo je oko 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića okupljanjem nezadovoljnih građana koji traže odlazak vlade i datum izbora.

Na središnjem zagrebačkom trgu u početku se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, no ubrzo se brojka povećala na, po novinarskoj procjeni, oko tri tisuće. Prosvjednici su uz zvukove bubnjeva i zviždaljki te uobičajeni uzvik "svi na ulice" krenuli Jurišićevom ulicom u 13. po redu prosvjednu šetnju gradom.

Na čelu povorke je transparent "Generalni štrajk". Okupljenima se iz okolnih ulica pridružuju građani.

Tramvajski promet preko Trga bana Jelačića je zaustavljen.

Uz uobičajene transparente poput "Generalni štrajk", "Ne trebaju nam lideri da bi odlučivali - direktna demokracija" i "330.000 nezaposlenih, 70.000 bez plaće - kapitalizam - ne, hvala!", "Želimo raditi i svojim radom upravljati" s potpisom "masa" i "Padaj vlado i nepravdo" na prosvjedu su se danas pojavili novi transparenti: "Stranke su problem, a ne rješenje", "Todorić, Kerum, Škegro, Vidošević - kapitalizam = legalizirana korupcija - Mudrinić, Pavić, Hrvatinčić, Tedeschi", "Jedan svijet, jedna borba - Akademska solidarnost", "Hoćemo izbore", "Jednakost, zaposlenost samoupravljanje", "Rad bez plaće gore od ropstva", "Poništenje pretvorbe i privatizacije".

Protuvladini prosvjedi u organizaciji inicijative građana danas se održavaju u 15 gradova, u većini istodobno s početkom u 18 sati.

Uz protuvladin prosvjed u Zagrebu se gotovo istodobno održavaju derbi između Dinama i Hajduka i dva koncerta, što je zagrebačka policija ocijenila događajima visokog rizika pa će, prema njenoj najavi, te događaje osiguravati više od tisuću policajaca.

Prosvjednici su se do danas okupljali na Cvjetnom trgu, odakle su u kilometarskim šetnjama, uz ritam bubnjeva, uzvikujući parole i prekidajući promet obilazili brojne ustanove ali i domove političara, zahtjevajući odlazak vlade. Kolona je dvaput došla i do veleposlanstva razornim potresom pogođenog Japana gdje su građani u tišini koja bi zavladala palili svijeće i polagali bijele ruže.

Uoči prosvjeda poslijepodne je uhićen jedan od inicijatora facebook prosvjeda Ivan Pernar. Uhićen je dok je za ekipu jedne slovenske televizije davao izjavu na Markovu trgu. Njemu je od ranije sud zabranio kretanje tim trgom i okolnim ulicama u središtu grada.

Ranije su danas održani prosvjedi u Čakovcu, Virovitici i Đakovu te u Rijeci, u kojoj se okupilo 500-njak prosvjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙