FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KOPRIVNICA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da rezultata od jučerašnjih razgovora predsjednika države sa čelnicima politčkih stranka nema, ali da su im sada neke stvari jasnije. "Predsjednik Josipović konzultacije je sazvao u najboljoj namjeri. Nažalost, rezultata sastanka nema, ali sada su nam neke stvari jasnije. Dakle, izgleda da su gotovo svi za redovite izbore, ali u što skorijem razumnom roku. Izgleda da je u tome jedna stranka izolirana. Mislim da većina razmišlja razumno i u hrvatskom interesu, a neki malo više u svom interesu", rekao je Milanović, nakon izvještajno-tematske konvencije koprivničko-križevačkog SDP-a u Koprivnici. Na novinarsko upit je li se predsjednik Josipović svrstao na nečiju stranu, ne samo činjenicom da je sazvao konzultacije, nego i izjavama o terminu izbora, budući da se "pokazalo kako razmišlja slično kao i SDP", Milanović je kazao kao to nije tako. "Od predsjednika se očekuje da ima stav. SDP vodi svoju politiku, a predsjednik je samostalan u svom radu te mislimo da je bio vrlo korektan prema svima pa i prema HDZ-u", ustvrdio je. Na pitanje hoće li se odazvati sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i pod kojim uvjetima, rekao je kako "nitko ovdje nikome ne postavlja ultimatume niti bilo tko ikoga tjera na kapitulaciju, nego na to da se odrede pravila za jednu fer utakmicu za izbore" te je naglasio: "Koliko se sjećam premijerka još nije došla u Sabor".

ŠIBENIK/SISAK/PULA - Nekoliko stotina Šibenčana okupilo se danas poslijepodne ispred zgrade Županije šibensko-kninske na prosvjedu kojim su iskazali nezadovoljstvo aktualnom politikom u državi. Napisima 'Jaco odlazi', 'U ovoj državi i Chuck Norris bio bi bez posla', te 'Impotentnoj Vladi diže se narod', prosvjednici su zazivali kolektivnu ostavku vlade. Sve javne funkcije trebale bi biti samo službe kojima je jedina svrha osigurati dostojanstven život građanima, no to se u Hrvatskoj promijenilo, moglo se čuti na prosvjedu. Bili ste skromni i simpatični dok vas nismo odabrali na vlast, a onda ste odjednom postali bahati, okružili ste se varalicama koje plaćate našim novcem i narod je postao nevažan, poručili su organizatori prosvjeda u Šibeniku. Prosvjed, na kojemu je po novinarskoj procjeni bilo oko 700, a po policijskoj oko 350 građana, trajao je jedan sat i prošao mirno i bez zgreda. U Sisku se prema procjenama policije tristotinjak Siščana okupilo u prosvjednoj šetnji Siskom. Davor Mouček, jedan od organizatora očekuje puno veći odaziv građana Siska na zajedničkom prosvjedu koji je planiran za 19. ožujka u Zagrebu. Sa samo jednim transparentom "Sisak se budi (polako)" i hrvatskom zastavom počela je prva šetnja gradom kojom su se Siščani pridružili prosjvednicima u drugim gradovima Hrvatske. Tijekom šetnje središnjom gradskom ulicom - Radićevom, uzvikivali su "Hoćemo izbore", "Vlado odstupi", "Dosta korupcije u Sisku". Tristotinjak građana okupilo se večeras na pulskom trgu Portarata u Puli na protuvladinom prosvjedu kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo i negodovanje protiv aktualne Vlade. Ostavka Vlade, najskorije raspisivanje izbora i kontrola nad moćnicima koji su ih doveli do Zavoda za zapošljavanje, zajednički je zahtjev prosvjednika u Puli koji su u jednom trenutku donijeli tri kontejnera za smeće na kojima su zalijepili natpis "Ne želiš da tvoja djeca kopaju po kontejneru? - Izađi na prosvjede". "Ova se Vlada dokazala neradom, nemarom, korumpiranošću i nesposobnošću. Stoga hitno tražimo najskorije raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i odstupanje cjelokupne vlade", proučili su prosvjednici u Puli.

ZAGREB - Nezadovoljni građani nakon okupljanja na Cvjetnom trgu krenuli su oko 18,20 sati u prosvjednu šetnju gradom zahtjevajući odlazak vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora. Na Cvjetnom trgu, gdje se građani već uobičajeno sastaju uoči prosvjeda, okupilo se njih nekoliko stotina nakon čega su s transparentima i uzvikujući parole "Svi na ulice", "Jaco odlazi", krenuli u prosvjednu šetnju prema Markovu trgu, gdje im je policija iznad Kamenitih vrata prepriječila prolaz jer je tamo zabranjeno prosvjedovanje. Nakon kraćeg zadržavanja uz povike "Dolje lopovi" i "HDZ mafija" prosvjednici su otišli poručujući "Doći ćemo opet". Nakon kraćeg zadržavanja na Trgu bana Jelačića gdje je izveden kraći performans prosvjednici su se uputili Praškom ulicom uz povike "Hoćemo izbore", a kao nova destinacija spominje se japansko veleposlanstivo. U kratkom vremenu koloni su se pridružili brojni građani, prema novinarskoj procjeni njih oko dvije tisuće, a uz zvukove bubnjeva kolonu predvode prosvjednici s hrvatskom zastavom i velikim transparentom "Generalni štrajk!". Prosvjednu kolonu osigurava policijska pratnja, a prema novinarskim zapažanjima nema incidenata. Uz već uobičajene transparente poput "Ne trebaju nam lideri da bi odlučivali - direktna demokracija" i "Volim Hrvatsku, ne EU", na prosvjedu su se danas pojavili novi transparenti: "Želimo raditi i svojim radom upravljati", "Padaj vlado i nepravdo" i "Zagrebačka banka - bankarska mafija". U prosvjedu, može se primijetiti, sudjeluju građani različitih profila i dobnih skupina koji zahtijevaju ostavku vlade i raspisivanje izbora.

RIJEKA - Oko 400 prosvjednika sudjelovalo je danas na protuvladinom prosvjedu u Rijeci s porukom da im je jedini cilj odlazak sadašnje vlade i da svaka sljedeća neće moći raditi što hoće. Prije početka prosvjednog hoda, ispred hotela Kontinental, predstavnici organizatora okupljeni pod nazivom Koordinacija prosvjeda Rijeka su pozivajući građane da im se masovnije priključe isticali da ni do sada prosvjednici nisu izazivali ekscese pa neće ni ubuduće. Jedini nam je cilj odlazak sadašnje vlade, uz poruku svakoj sljedećoj da neće moći raditi što hoće, poručili su organizatori. Prosvjednici su zatim u koloni od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga i natrag nosili transparente "Dolje vlada odmah i sada", "Korupcija=HDZ+SDP", "HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu će se vjenčati nama na dar" i druge, a skandirali su "Svi na ulice", "Narod je na ulici", "Dolje političke elite", "HDZ lopovi" i "SDP lopovi". Pred zgradom poglavarstva Grada Rijeke te pred sjedištem riječkoga HDZ-a neki od prosvjednika su bacali papirnate zrakoplove i gađali zgužvanim papirima te dvije zgrade. Na zgradu poglavarstva grada netko je bacio stakleni predmet, vjerojatno bocu.

VIROVITICA/KOPRIVNICA/SLAVONSKI BROD - Protuvladin prosvjed u Virovitici počeo je u 14 sati ispred zgrade Gradske uprave gdje se okupilo 50-ak prosvjednika koji su uzvikivali "Kiro – lopove!". Nakon toga su se uputili prema stanu saborskog zastupnika Josipa Đakića uz povike "Mafija - HDZ", "Državu ste prodali" i slično, a Đakiću su ispred zgrade u kojoj živi skandirali "Jopa, lopove" i "Jopa, izdajnik". Sljedeće odredište bila je zgrada Virovitičko-podravske županije ispred koje su uzvikivali poruke županu Tomislavu Tolušiću - "Tole, podobnik!". Do prosvjednika su nakon njihova povratka pred Gradsku upravu došli virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić koji se s prosvjednicima verbalno sukobio prijeteći sudskim tužbama. "Sramite se, bitange jedne! Pred mojim stanom nemate što raditi i vrijeđati me. Recite zašto sam lopov?", ljutito je vikao. Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su počeli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak, većinom mlađih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore, a neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Također je bilo rečeno "'ne' ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ako neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka". Na prosvjedu u Slavonskome Brodu okupilo se tridesetak nezadovoljnika. To je četvrti u nizu prosvjeda organiziran pred zgradom Brodsko-posavske županije s dosada najmanjim brojem sudionika. Ne skrivajući razočaranje slabim odazivom jedan od organizatora Marijan Grgić kazao je kako ipak neće odustati od daljnih akcija. "Moj je motiv isključivo nezadovoljstvo trenutnom društvenom situacijom. I sam sam nezaposlen, a bivši poslodavac duguje mi nekoliko plaća", kazao je Grgić koji će prije sljedećega prosvjeda s kolegama analizirari razloge slabog odaziva sugrađana.

VINKOVCI - Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, otvorili su tijekom poslijepodneva kod Bošnjaka pokraj Županje četvrto prosvjedno mjesto na području Vukovarsko-srijemske županije. Prema riječima predsjednika sindikata Tomislava Pokrovca, na sva četiri prosvjedna mjesta, na južnoj vinkovačkoj obilaznici kod Jarmine, kod Gradišta i Bošnjaka na županjskom području i Ilače nedaleko od Tovarnika, prosvjeduje više od dvjesto nezadovoljnih seljaka. S traktorima su blokirali promet južnom vinkovačkom obilaznicom kod Jarmine, te državnim cestama kod Gradišta i Ilače dok su kod Bošnjaka parkirani pored ceste. Pokrovac je kazao da se seljacima do sada iz Vlade nitko nije javio niti ih pokušao kontakirati te da zato nastavljaju s blokadama "do daljnjega". Za zahtjev vijećnika Općinskog vijeća Jarmine, koji su danas od vukovarsko-srijemske policije zataražili deblokadu južne vinkovačke obilaznice, Pokrovac kaže da je riječ "o pritisku HDZ-a koji kontrolira Općinsko vijeće u Jarmini".

ZAGREB - Zagorska policija danas je Zaboku uhitila 17-godišnjeg mladića koji je poslao prijeteći e-mail premijerki Jadranki Kosor, potvrđeno je u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj. Doznaje se da je policija u popodnevnim satima obavila pregled mladićeva stana i oduzela mu računalo s kojeg je posalo prijeteću poruku predsjednici vlade. Očekuje se da će tijekom dana biti prepraćen u Istražni zatvor Županijskog suda u Zagrebu. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je samo da je uhićen maloljetnik i nije želio iznositi detalje jer se radi o maloljetniku. Dodao je da će policija izvijestiti javnost bude li podnesena kaznena prijava. Za kazneno djelo prijetnje odgovornoj osobi vezano za njezin položaj, kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

ZAGREB - Nakon potresa u Japanu građani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slučaju bilo kakvog događaja ne samo u Hrvatskoj, već u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o događaju već i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru, priopćio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS). Nakon potresa jačine 8,9 stupnjeva po Richteru, koji je u petak 11. ožujka u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu pogodio Japan, došlo je do automatske obustave tri nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichii. Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u nuklearnoj elektrani je uslijed oštećenja rezervnog sustava napajanja, uzrokovanih potresom i posljedičnim tsunamijem, došlo do gubitka napajanja elektrane elekričnom energijom. Zbog porasta tlaka u zaštitnoj posudi reaktora 1, danas u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu, došlo je do eksplozije. Uzroci i detalji eksplozije još uvijek nisu poznati, navodi se u priopćenju. Temeljem dobivenih informacija Krizni stožer DZRNS procjenjuje da je nastupilo ispuštanje plinovitih radionuklida, zboga mogućeg djelomičnog oštećenja jezgre reaktora. Za sada su poduzete lokalne zaštitne mjere stanovništva u krugu od 20 km oko nuklearne elektrane.

DUBROVNIK - Prigodnom svečanošću danas je u Dubrovniku obilježen završetak radova na učeničkom domu "Paola di Rosa". Tu je ustanovu osnovala Družba službenica milosrđa, a izgradnju i uređenje u potpunosti je financirala Generalna uprava iz talijanskog grada Brescie. Taj je učenički dom dobio pravo javnosti i 2000. godine registriran je pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a u njemu boravi stotinjak djevojaka koje se školuju u dubrovačkim srednjim školama. Dom je projektirala dubrovačka tvrtka "Alfa plan", dok je radove izvela tvrtka "Marconi inženjering" iz Splita. Na više od 5000 četvornih metara zatvorenog prostora nalaze se smještajni kapaciteti za sto učenica, kuhinja s blagovaonicom, konferencijska dvorana, športska polivalentna dvorana, kapela, gospodarski dio, stambeni dio za odgajatelje i drugi prostori.

VINKOVCI - Vijećnici Općinskog vijeća Jarmine poslali su danas zahtjev vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi da se deblokira južna vinkovačka obilaznica, koju su od jučer s traktorima blokirali nezadovoljni seljaci okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka. Južna vinkovačka obilaznica, koja preko Jarmine prometno povezuje Vinkovce i Osijek, najkraća je i najizravnija prometna veza Jarmine s obližnjim Vinkovcima. Blokadom obilaznice mještani te općine prisiljeni su do Vinkovaca ići dužim, zaobilaznim putem. "Blokadom južne vinkovačke obilaznice sve više dolazi do napetosti među mještanima Jarmine koji ne mogu obavljati svoje svakodnevne poslove. Da ne bi došlo do neželjnih sukoba između mještana i prosvjednika, molimo da omogućite normalnu komunikaciju na državnoj cesti Vinkovci-Jarmina-Osijek", navodi se u zahtjevu općinskih vlasti policiji. Također se predlaže da se prosvjednici premjeste na državnu cestu Vinkovci-Ivankovo-Đakovo s obzirom na to da je, kako se opravdava, najveći broj prosvjednika upravo s područja mjesta Retkovci, Prkovci, Ivankovo, Vođinci i Mikanovci, koja se nalaze na tom ili uz taj, prometni pravac.

KUTINA - Postrojba specijalne policije "Ris" danas je u Kutini obilježila dvadesetu obljetnicu kojoj je u ime predsjednika države nazočio njegov izaslanik brigadni general Vlado Šindler. Pred postrojenom jedinicom u Domu sportova i okupljenim građanima, na njezin borbeni put podsjetio je Josip Marić, predsjednik Udruge koja čuva uspomene na slavne "Risove". Obiteljima poginulih ili preminulih od posljedica rata uručene su jubilarne spomenice te položeni vijenci uz kutinski Križ s krunicom. Misu zadušnicu u baroknoj crkvi Marije Snježne služio je sisački biskup Vlado Košić. Specijalna postrojba "Ris", osnovana 15. ožujka 1991., bila je sastavljena od 400 policajaca iz Kutine, Ivanić-Grada, Garešnice i Novske koji su se borili na bojištima Slavonije, Posavine, Pounja, Banovine, Pokuplja, Like i dubrovačkog zaleđa te vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" i "Oluja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙