FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo prosvjed u Zagrebu

ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Nezadovoljni građani nakon okupljanja na Cvjetnom trgu krenuli su oko 18,20 sati u prosvjednu šetnju gradom zahtjevajući odlazak vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Na Cvjetnom trgu, gdje se građani već uobičajeno sastaju uoči prosvjeda, okupilo se njih nekoliko stotina nakon čega su s transparentima i uzvikujući parole "Svi na ulice", "Jaco odlazi", krenuli u prosvjednu šetnju prema Markovu trgu, gdje im je policija iznad Kamenitih vrata prepriječila prolaz jer je tamo zabranjeno prosvjedovanje. Nakon kraćeg zadržavanja uz povike "Dolje lopovi" i "HDZ mafija" prosvjednici su otišli poručujući "Doći ćemo opet".

Nakon kraćeg zadržavanja na Trgu bana Jelačića gdje je izveden kraći performans prosvjednici su se uputili Praškom ulicom uz povike "Hoćemo izbore", a kao nova destinacija spominje se japansko veleposlanstivo.

U kratkom vremenu koloni su se pridružili brojni građani, prema novinarskoj procjeni njih oko dvije tisuće, a uz zvukove bubnjeva kolonu predvode prosvjednici s hrvatskom zastavom i velikim transparentom "Generalni štrajk!". Prosvjednu kolonu osigurava policijska pratnja, a prema novinarskim zapažanjima nema incidenata.

Uz već uobičajene transparente poput "Ne trebaju nam lideri da bi odlučivali - direktna demokracija" i "Volim Hrvatsku, ne EU", na prosvjedu su se danas pojavili novi transparenti: "Želimo raditi i svojim radom upravljati", "Padaj vlado i nepravdo" i "Zagrebačka banka - bankarska mafija".

U prosvjedu, može se primijetiti, sudjeluju građani različitih profila i dobnih skupina koji zahtijevaju ostavku vlade i raspisivanje izbora.

Prosvjedi su organizirani putem društvenih mreža, u Zagrebu se u posljednja tri tjedna održavaju svaki drugi dan, a održavaju se i u drugim hrvatskim gradovima. Očekuje se da će se idući tjedan u Zagrebu prosvjedi održavati rijeđe. Za subotu, 19. ožujka najavljen je veliki prosvjed po svim većim hrvatskim gradovima.

Proteklih dana prosvjednici su odlazili do vrha Radićeve ulice nadomak Markovu trgu, kojem je zbog zakona o javnom okupljanju zapriječen prilaz. Nezadovoljni građani dosad su prosvjedovali i pred sjedištima HDZ-a, HSS-a, SDP-a i HNS-a, zgradama HRT-a i EPH, domovima političara te ustanovama, poput Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore. Prije dva dana dvjestotinjak najupornijih sudionika prosvjed je završilo pred zagrebačkom Katedralom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙