FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijava zbog natječaja za uređenje za plažu Prva voda

SPLIT, 9. ožujka 2011. (Hina) - Inicijativa za Marjan podnijela je protiv "nepoznatog počinitelja" kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu u povodu zaključka o prihvaćanju programa općih uvjeta natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kupališta i ugostiteljske građevine na sjevernoj strani Marjana, odnosno za plažu Prva voda, priopćila je danas ta udruga građana.

Inicijativa za Marjan, koja je u sječnju organizirala prosvjed u park-šumi Marjanu protiveći se namjeri Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma, da na plaži Prva voda posredovanjem privatne tvrtke "Laterna" gradi ugostiteljski objekt, u današnjem priopćenju ne navodi tko je "nepoznati počinitelj", t.j. donositelj zaključka, ali navodi da se u tom zaključku i samoj provedbi natječaja prepoznaje "niz kaznenih djela".

"Tim zaključkom i iz njega izvedenim programom prekršeni su Zakon o šumama, Zakon o zaštiti prirode, Prostorni plan splitsko-dalmatinske županije, Prostorni plan uređenja grada Splita i GUP (generalni urbanistički plan) grada Splita", tvrdi spomenuta Inicijativa.

Navedenim natječajem sva izgradiva površina smještena je na parcelu "samo jednog od vlasnika", čime je grad materijalno oštetio suvlasnike, ali i sama sebe (kao vlasnika velikog dijela zemljišta), u korist privatne osobe - i to "gradonačelnika i njegove obitelji", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako pritom "suvlasnici na području" nisu bili obaviješteni o natječaju, niti su poštovani njihovi interesi pri raspodjeli udjela u gradnji. Inicijativa za Marjan drži da je ta zloporaba to gora što su suvlasnici na tom području koje obuhvaća natječaj ugledne javne i vjerske ustanove, kao i sam grad interes kojega bi gradska vlast trebala braniti, a ne mu štetiti.

Inicijativa za Marjan kaznenim djelom smatra i "činjenicu da je grad svjesno propustio pravo prvokupa te u činjenici da je privatnu tvrtku pomogao tako da je ustupio geodetsku podlogu (podatke)", navodi se u priopćenju.

Dodaju da iako svi znaju tko je počinitelj navedenih djela, oni podnose prijavu protiv "nepoznatih počinitelja" jer se nadaju da će istraga DORH-a "na čistac izvesti nalogodavce i suradničku mrežu unutar lokalne politike, gradskih stručnih službi i cehovskih udruga".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙