FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Radni sastanak o Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije počeo je danas u Vladi. Uz premijerku Jadranku Kosor, na sastanku su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut, pravni stručnjaci Željko Horvatić i Davor Derenčinović i drugi. Uoči sastanka Zoran Šangut je rekao kako očekuje otvoreni razgovor, a da su stavovi njegove udruge poznati od ranije. Ostali sudionici sastanka zasad nisu davali izjave novinarima.

KRAPINA - Premijerka Jadranka Kosor komentirajući danas stav predsjednik Republike Ive Josipovića da prvo treba održati parlamentarne izbore i nakon toga raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU a što traži i oporba, rekla je da ne bi bilo dobro da se predsjednika prepoznaje kao nekoga tko zastupa bilo koju stranku, a ni da se stavlja na čelo oporbe. O tome ću svakako nastojati razgovarati s predsjednikom, kao i o drugim pitanjima primjerice o reformama, o činjenici da se često govori kako ih Vlada ne provodi, a što nije istina, rekla je Kosor. U taj kontekst spada i vladin prijedlog izmjena Zakona o radu, a znamo da ih predsjednik Republike nije podržao i to su činjenice, kazala je Kosor novinarima prigodom posjeta Krapini i tvrtki "Kotka". "I dalje želim s predsjednikom vrlo otvoreno razgovarati, sukreirati onaj dio politike koji nam nalaže Ustav, a od predsjednika očekujem potporu u provedbi programa gospodarskog oporavka i završetku pregovora. U tom smislu predsjednik i Vlada mogu i moraju još puno toga učiniti" istaknula je premijerka Kosor. Na pitanje hoće li se odazvati predsjednikovu pozivu na sastanak čelnika parlamentarnih stranaka Kosor je odgovorila da ni o kakvom (takvom) sastanku ne zna ništa i da kao čelnica jedne od parlamentarnih stranaka nije dobila poziv, ali zna za poziv koji je ona osobno uputila. Svakako da je iznimno važno razgovarati i stoga pozivam na razgovore i samo kroz razgovore možemo rješavati ključne probleme države, ako svatko iskreno pomogne i svojim radom pridonese, poručila je premijerka.

ZAGREB - Sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile su svoj dolazak na konzultacije kod predsjednika Republike Ive Josipovića, izvjestio je danas Ured predsjednika priopćenjem u kojem se dodaje da predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija o aktualnim temama, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH. "Tijekom jučerašnjeg dana predstojnik Ureda predsjednika uputio je pozive na konzultacije najvećim parlamentarnim strankama, uključujući i HDZ. Do danas u podne upućeni su pozivi svim predstavnicima parlamentarnih stranaka i do sada su sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile dolazak", stoji u priopćenju. Predsjednik Josipović konzultacije s parlamentarnim strankama održat će do kraja ovoga tjedna. "Predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH, o aktualnim temama", dodaje se u priopćenju Ureda predsjednika.

ZAGREB - U Središnjicu HDZ-a iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske nije stigao nikakav poziv predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor za konzultacije svih parlamentarnih stranaka kod predsjednika Ive Josipovića, izjavila je danas Hini glasnogovornica te stranke Sunčana Glavak. "Ni pisanim niti telefonskim putem nije upućen nikakav poziv", kazala je Glavak Hini. Iz Ureda predsjednika izvijestili su danas da su sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, potvrdile svoj dolazak na konzultacije kod predsjednika Republike Ive Josipovića. Predsjednik Josipović konzultacije s parlamentarnim strankama održat će do kraja ovog tjedna.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da će se SDP odazvati predsjedniku Ivi Josipoviću na sastanak s parlamentarnim strankama, dok o pozivu premijerke Kosor sa čelnicima oporbenih stranaka ne zna ništa. "Na taj sastanak će doći zajedno stranke Kastavske koalicije" izjavio je Milanović novinarima ispred sjedišta SDP-a. Na upit hoće li se odazvati pozivu premijerke Jadranke Kosor kazao je kako o tome ništa ne zna te da tog poziva nema. "Premijerka je propustila doći u Sabor na naše opetovane pozive, molbe, apele da raspravimo nekoliko važnih stvari, prije svega o izborima" kazao je Milanović. On drži da je postavljanje datuma parlamentarnih izbora važan za zemlju jer ova situacije nije dobra. Na pitanje hoće li u četvrtak ići na sastanak u Vladu ako premijerka sutra dođe u Sabor, Milanović je ponovio kako će ići kod predsjednika. "Svojim ponašanjem i odnosom prema opoziciji, prema zdravom razumu i hrvatskim interesima zatvorila je vrata dijalogu", kazao je predsjednik SDP-a dodajući kako je to i nepristojno. Ocijenio je kako sve upućuje na to da je navodni poziv iz HDZ-a koji još nije došao, reakcija na inicijativu predsjednik RH. Od sastanka s predsjednikom Milanović očekuje razgovor, jer "ovo je prvi put u deset godina da se na inicijativu predsjednika sa strankama razgovara o bilo čemu".

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka (HNS) potvrdila je danas da će se odazvati pozivu predsjednika Repubike Hrvatske Ive Josipovića na sastanak s parlamentarnim strankama, dodajući da službeni poziv za sastanak u organizaciji predsjednice Vlade Jadranke Kosor nisu primili. "Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati primila je poziv predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića na sastanak parlamentarnih stranaka, kojem ćemo se odazvati i na njemu prisustvovati", navodi se u priopćenju HNS-a. Napominju da nikakav službeni poziv ni na kakav sastanak u organizaciji predsjednice Vlade Jadranke Kosor nisu primili. "Obzirom da se gospođa Kosor oglušila na višestruke pozive da se o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj u Saboru obrati zastupnicima i građanima, takav poziv u ovom trenutku smatrali bismo neprimjerenim", navodi se u priopćenju stranke.

ZAGREB - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor potvrdio je danas novinarima kako je dobio poziv na razgovore i od predsjednika Republike Ive Josipovića i od premijerke Jadranke Kosor, rekavši kako će se na oba poziva odazvati. "Možemo raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda - određivanju datuma parlamentarnih izbora, jer je to ono što građani traže", poručio je Kosor dodavši kako će prijedlog HSLS-a biti da se prvo održe parlamentarni izbori, a potom referendum za ulazak u EU. Ako bi referendum bio prije parlamentarnih izbora, nezadovoljstvo građana odrazilo bi se i na rezultat referenduma, mišljenja je Kosor. U povodu Međunarodnog dana žena HSLS-ove Liberalke predstavile su, na današnjoj konferenciji za novinare akciju "Tražimo od Vlade Republike Hrvatske!", u sklopu koje će na adresu Vlade slati dopisnice sa 12 zahtjeva vezanih za poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana.

KRAPINA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar rada gospodarstva i poduzetništva Đuro Popijač za današnjeg boravka u Krapini obišli su jednu od rijetkih uspješnih tekstilnih tvrtaka u Hrvatskoj "Kotka" i razgovarali sa članovima Uprave i zaposlenicima o aktualnoj problematici u tekstilnoj industriji. Premijerka Kosor nakon sastanka je, u izjavi novinarima, čestitala svim ženama u Hrvatskoj Međunarodni dan žena - 8. ožujka. Svima je poželjela više posla i rada te zahvalila svima koji uspjeli u očuvanju radnih mjesta, pogotovo u tvrtkama u kojima rade žene. Poznato je da kad žena izgubi posao, pogotovo u dobi iznad 45 godina života, vrlo teško ga ili gotovo nikako ne može pronaći i Vlada nastoji ne samo promovirati nego i financirati programe koji su važni za zapošljavanje žena, rekla je premijerka Kosor. Podsjetila je i na vladinu strategiju posebno vezanu uz poticanje poduzetništva kod žena, pri čemu je posebno istaknula i program zapošljavanja žena žrtava nasilja. Krapinska tekstilna tvrtka "Kotka" osnovana je 1954. godine, zapošljava 612 radnika, dnevno šije 800 odijela, a znatan dio plasira i u izvoz. Tvrtka nema problema s likvidnošću, stvara i vlastite robne marke, a radi i za inozemne naraučitelje (Pierre Cardin i druge) rečeno je, uz ostalo, na sastanku s premijerkom Kosor i ministrom Popijačem.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks danas je putem odvjetničkog ureda uputio "Novom listu" zahtjev za odgovor i ispriku, a Hrvatskom novinarskom društvu (HND) predložio poduzimanje odgovarajućih koraka protiv autora članka "Krivica Hebrangove kćeri" u kojem se, kako se navodi u odvjetničkom dopisu, na način koji zaslužuje svaku osudu, piše o Šeksu i tragičnoj smrti njegova sina, a s isključivim ciljem nanošenja neizmjerne štete njihovoj stranci. Odvjetničko društvo "Šeparović, Špehar i Gavranović" je u dopisu koji je danas upućen Hini dostavilo zahtjev koji su uputili "Novome listu", kao i dopis HND-u, a u povodu teksta novinara Borisa Pavelića, objavljenog u današnjem broju toga lista, u kojem, uz ostalo, stoji "... misli li možda netko da je nasilna smrt Šeksova sina opravdana kazna za sva poniženja koja nam je taj političar u ovih dvadesetak godina priuštio?" U obraćanju "Novom listu" odvjetnički ured navodi kako je takvo pisanje njihova novinara "nečuveno, sramotno i zaslužuje svaku osudu". "Cilj ovakvog zastrašujućeg pisanja i dovođenja u vezu djelovanja g. Šeksa kao političara s tragičnom smrću njegova sina ima za cilj jedino i isključivo povrijediti g. Vladimira Šeksa i nanijeti mu neizmjernu štetu", stoji u obraćanju. Odvjetnički ured dodaje kako novinar "iznosi ničim potkrijepljene tvrdnje da je g. Šeks nečime i nekoga (a koga i čime valjda zna samo on!) ponizio, te to fantomsko poniženje dovodi u korelaciju s tragedijom koja ga je zadesila, čime sugerira čitateljstvu da je time 'pravda zadovoljena'!". Odvjetnički ured stoga tu dnevnu novinu poziva da u svom sljedećem broju, u skladu sa Zakonom o medijima, objavi odgovor na objavljenu informaciju, a nakladnika poziva da objavi ispriku.

ZAGREB - Dojava o postavljenoj bombi u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u Mihanovićevoj ulici pokazala se lažnom, kao i današnje prethodne dvije dojave o postavljenim bombama na dva zagrebačka općinska suda, doznaje se poslijepodne u policiji. Sve tri dojave upućene su telefonskim putem i iza svake je stajao muški glas, no u policiji za sada ne znaju tko stoji iza dojava i je li riječ o istoj osobi. Dojave o bombama na Općinskom građanskom sudu u Vukovarskoj ulici i Općinskom kaznenom sudu u Ilici zaprimljene su nešto prije 11 sati u razmaku od 15-ak minuta, a potom je oko 11,40 sati dojavljeno i o eksplozivnoj napravi u HZMO-u. U slučaju suda u Vukovarskoj dojavu je zaprimila policija, a u druga dva slučaja nepoznata osoba je nazvala centrale Općinskog kaznenog suda i HZMO-a. Zbog dojava i protueksplozijskog pregleda sudovi i HZMO su bili evakuirani.

ZAGREB - Aktivistice Ženske mreže Hrvatske i ženskih sindikalnih grupa danas su, na Međunarodni dan žena, potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodanu Uzelcu pred Banskim dvorima predale zahtjeve za bolja radna prava žena. Primajući zahtjeve nevladinih udruga, Uzelac je kazao da će s njima upoznati predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i članove Vlade te ih predati vladinim radnim tijelima. Podsjetio je kako on osobno i njegovi suradnici, štiteći ljudska prava, ističu da su u Hrvatskoj najčešće ugrožene manjine i jedna većina - a ta većina upravo su žene. "Budite sigurni da ću učiniti sve što je u mojoj moći da to za što se zalažete dobije punu pozornost u Vladi", rekao je Uzelac. Koordinatorica ženskih sindikalnih grupa Jasna Petrović novinarima je izjavila kako je inzistiranje poslodavaca na fleksibilizaciji tržišta rada najveći problem, jer žene danas u Hrvatskoj, u usporedbi s EU, "nisu radnice nego robinje". Napominjući kako danas žene obilježavaju sto godina od kada su po prvi puta u svijetu obilježile Međunarodni dan žena, Petrović je rekla da se one, nažalost, više ne bore za osmosatno radno vrijeme i veće plaće, već da plaće uopće dobiju. Istaknula je da je danas među zaposlenima samo 46 posto žena, iako ih je većina u radnoj dobi. Žene su većinom zaposlene u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, a slijede prerađivačka industrija, obrazovanje i uslužne djelatnosti, gdje su plaće niske, a na rukovodećim mjestima su najčešće muškarci.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u zadnjih desetak godina primjetan pozitivan trend uključivanja žena na tržište rada iako žene još uvijek imaju veću stopu nezaposlenosti, teže napreduju i teže dobivaju bolje plaćene rukovodeće poslove, istaknuto je na okruglom stolu "Žene i posao u Hrvatskoj: izazovi i prilike", kojim je obilježeno sto godina Međunarodnog dana žena. Skup je održan u organizaciji UN-a u Hrvatskoj. Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Međunarodnog kluba žena Zagreb te Global Compacta, UN-ove inicijative za društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj. Omogućavanje rada na pola radnog vremena te rada od kuće znatno bi pridonijelo boljem uključivanju žena na tržište rada, kako bi se izbjegla sadašnja situacija u kojoj žene imaju kratak radni vijek, niske mirovine i stopu siromaštva od čak 11 posto, istaknula je glavna ekonomistica Svjetske banke Sanja Mađarević Šujster na skupu, na kojemu je osam uspješnih žena iz poslovnog i političkog života Hrvatske pokušalo odgovoriti na pitanje je li ekonomska kriza više utjecala na muškarce ili žene. U siječnju ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ukupnom broju nezaposlenih žene su sudjelovale s 53,6 posto, a muškarci s 46,4 posto.

SLAVONSKI BROD - U Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića u Slavonskome Brodu danas je u rad puštena magnetska rezonanca u što je uloženo gotovo osam milijuna kuna. Uređaj je pustio u rad državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković umjesto, kako je bilo najavljeno, ministra zdravstva Darka Milinovića, čiji je izostanak opravdan obvezama u vladi. Skrb za zdravstveni sustav u toj županiji primjerena je okolnostima i građani imaju dobru zdravstvenu zaštitu, rekao je Jurković i pritom istaknuo kako se i u ovim recesijskim vremenima pokazuje da se zajedničkim radom ministarstva, županije i bolnice može načiniti znatan kvalitativan pomak. Najavio je daljnja ulaganja u zdravstvo Brodsko-posavske županije. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za polikliniku u Slavonskome Brodu u sklopu koje će, kako je rekao, "adekvatno biti riješen i prostor za rad Hitne pomoći". Projektna dokumentacija trebala bi biti gotova do kraja travnja, a izgradnja poliklinike trebala bi početi u drugoj polovici godine. Ministarstvo će osigurati i novac za stručno usavršavanje zaposlenih u bolnici te za nabavu nove opreme, među kojom je i novi CT uređaj, rekao je Milinović.

ZAGREB - Akreditacijska organizacija Nizozemske i Flandrije - NVAO i hrvatski partneri dovršili su pilot-projekt unaprjeđenja i neovisne, vanjske analize unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja po standardima EU-a koji se prvi put provodio u Hrvatskoj, priopćio je danas NVAO. Projekt je s gotovo milijun kuna potpomogla flamanska vlada, a u njemu su sudjelovali hrvatski partneri – Vijeće veleučilišta i visokih škola, Visoka škola za primijenjeno računarstvo iz Zagreba, kninsko Veleučilište Marka Marulića te Veleučilište u Slavonskome Brodu u kojima je NVAO pokrenuo projekt unaprjeđenja i vrednovanja unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete u visokoškolskim ustanovama. Taj je projekt bio dio međunarodne suradnje Flandrije i zemalja srednje i istočne Europe. Radi potpomaganja razvoja visokog obrazovanja u Hrvatskoj te pomaganja institucijama da razviju svoje unutarnje sustave osiguravanja kvalitete obrazovanja, NVAO je u listopadu 2010. proveo neovisnu analizu triju spomenutih visokih škola - u Zagrebu, Kninu i Slavonskome Brodu. Jednogodišnji pilot-projekt završen je dvodnevnom konferencijom održanom 7. i 8. ožujka u Zagrebu, s posebnom željom da pomogne i u transferu i razmjeni znanja između svih zainteresiranih strana i hrvatskih institucija, što je također bio jedan od glavnih ciljeva projekta.

ZAGREB - Na Hrvatski dan nepušenja i prvi dan Korizme, 9. ožujka, počet će nacionalna javno-zdravstvena kampanja protiv pušenja "Bivši i bivše - prekid koji se pamti", a cilj joj je pružiti potporu svim pušačima koji žele prestati pušiti te stvoriti pozitivno stajalište građana da je prestanak pušenja moguć, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva. Smatra se da je u Hrvatskoj 22 posto pušača, a istraživanje provedeno uoči kampanje na 600 ispitanika, pušača i nepušača od 18 do 47 godina, pokazalo je da polovica pušača nije nimalo motivirana za prestanak pušenja. Potporu kampanji dao je predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva prof. Neven Miculinić, upozorivši da je Hrvatska na vodećem mjestu po učestalosti i smrtnosti od raka pluća u muškaraca, a pušenje utječe i na nastanak srčanih bolesti, moždanog udara, ateroskleroze, raka usne šupljine i jednjaka te niza drugih bolesti. Predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva prof. Vlado Jukić istaknuo je, pak, kako je pušenje bolest ovisnosti, ali da u Hrvatskoj još nema psihijatrijske ustanove koja se sustavno bavi liječenjem pušača, budući da je pušenje u našem društvu široko prihvaćeno i smatra se normalnom pojavom.

ŠIBENIK - Župan šibensko-kninski Goran Pauk otvorio je danas radove na izgradnji četiri kilometra duge ceste koja će šibensku poduzetničku zonu Podi spajati s naseljem Dubrava, te izlazom na autocestu. Radovi bi trebali završiti za pet mjeseci, a 6,7 milijuna kuna, koliko će koštati, osigurat će Županijska uprava za ceste i Grad Šibenik iz svog proračuna. Župan Pauk napomenuo je kako je Županijska uprava za ceste preuzela 75 posto investicije, a zadužila se za ukupan iznos od 6,7 milijuna kuna kod Privredne banke, kako bi novac za izgradnju ceste bio osiguran prije početka radova. Grad Šibenik izgradnju ceste sufinancira sa 25 posto ukupne vrijednosti radova. Cesta Dubrava-Podi jedan je od projekata koji je ključan za razvoj šibenske poduzetničke zone Podi. Nakon ove ceste bit će potrebno još izgraditi direktni spoj Poda na autocestu.

ZAGREB - Članovi obitelji, prijatelji, suradnici, književnici, glumci nazočili su danas komemoraciji u spomen na Višnju Stahuljak istaknutu književnicu, glumici, glazbenicu koja je danas održana u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL). Otvarajući skup ravnatelj ZKL Nikola Čubela je istaknuo da je Stahuljak bila jedna od osnivačica ovoga kazališta davne 1947. proslavivši se nizom uloga a posebno predstavom Crveni kišobran koji je na repetoaru ZKL bio punih 15 godina. Čubela je podsjetio da je bila i vrsni glazbeni pedagog te dala veliki doprinos hrvatskom lutkarskom kazalištu. O Višnji Stahuljak govorio je u ime ZKL Ivan Jurković, pročitavši brzojav sućuti što ga je umjetničinoj obitelji uputio ministar kulture Jasen Mesić. U brzojavu je istaknuo da je Višnja svojim predanim dugogodišnjim radom stvorila raznolik i bogat književni opus okušavajući se u gotovo svim književnim žanrovima. Njezinim odlaskom naša je kultura ostala bez književnice koja je neumorno stvarala do zadnjih trenutaka života. Svoj zadnji roman Potres objavila je 2009. Pisala je ne samo za odrasle nego za djecu i mlade, odgojivši ljubitelje istinske literature podsjetio je ministar Mesić .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙