FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki prosvjed s manjim incidentima

OSIJEK,5. ožujka, 2011.(Hina) - Na antivladinom prosvjedu u organizaciji facebookovaca na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića okupilo se večeras 600-tinjak uglavnom mlađih osoba, koji su tražili prijevremene izbore, odlazak Vlade premijerke Jadranke Kosor, a tijekom prosvjeda bilo je i manjih incidenata kada su prosvjednici bacali grude na policiju, te je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a.

Prosvjednici su se okupili kod spomenika dr. Anti Starčeviću u 18 sati, a i ovaj put prvi im se obratio Ivan Lončar, osječki student, koji je pozvao sudionike na miran i dostojanstven skup, rekavši da će "ubrzo morati otići oni koji su Hrvatsku i njezine građane doveli na rub propasti".

Česti su povici bili "HDZ-e lopovi, lopovi, otjerajmo lopove", te "Jaco odlazi".

Prosvjedu se priključio i Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je rekao kako na ulice trebaju izači "seljaci, radnici, poniženi, ugnjeteni, mladi bez posla i budućnosti i pokazati da je došlo vrijeme da se raspišu izbori i da narod odluči kome će dati svoje povjerenje".

Nekoliko je govornika reklo kako "Glavaš čami u zatvoru, a zna se što je dao za slobodu Osijeka i Hrvatske".

Na skupu se pojavio i Ivan Pernar, "začetnik facebook prosvjeda", no okupljeni prosvjednici ga nisu baš dobro primili, odnosno kada je Pernar govorio velik dio mladih je tražio da nastavi govoriti Ivan Lončar. Pernar je zajedno s nekolicinom mladića s kojima je došao, pozvao na paljenje zastave, a Lončar je kazao: "nećemo paliti zastave, već rušiti Vladu".

Ispred spomenika dr. Anti Starčeviću prosvjednici su zapalili četiri svijeće "u znak naše želje da svijetlo zavlada ovim prostorima jer Slavonija i Baranja imaju na to pravo" rekao je Lončar.

Okupljenima kojima se u međuvremenu prodružilo još nekoliko stotina prosvjednika, uputili su se potom prema obližnjoj zgradi HDZ-a, gdje policija nije dopustila pristup zgradi.

Skup je osiguravalo oko 40 policajaca, a dio prosvjednika je na policajce bacao grude snijega, a bačena je i jedna flaša.

Osječki prosvjednici nisu pristali na Pernarov poziv da probiju kordon policije, a na Pernara se jedan prosvjednik i grubo obrušio.

Uz pjevanje pjesama "Zovi, samo zovi" i "Inati se Slavonijo" prosvjednici su se tu zadržali 40-tak minuta, a onda su se u manjim grupama razišli po raznim dijelovima grada. Lončar je naglasio da je "prosvjed u njihovoj organizaciji završen", dodavši da će se prosvjedi i dalje održavati.

Od osječke policije se večeras doznaje kako je tijekom prosvjeda, koji je trajao od 18 do 19,30 sati, uhićena jedna maloljetna osoba koja je bacala pirotehnička sredstva, te da je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙