FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK daje šansu Hrvatskoj za ispunjenje uvjeta

ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Organizacije civilnog društva, njih trinaest, reagirale su danas na objavljivanja izvještaja Europske komisije (EK) o reformama Hrvatske u području pravosuđa i temeljnih prava, odnosno, zatvaranja Poglavlja 23., ocjenivši da žurno objavljivanje Izvještaja prije najavljenog datuma ukazuje na prepoznavanje složenosti političkog trenutka i davanje šanse Hrvatskoj da iskaže spremnost i stvarnu volju za ispunjavanjem postavljenih uvjeta i dosezanjem željenih standarda.

"Stav EK je opravdan jer Hrvatska uistinu nije ispunila sva mjerila. Posebno podržavamo poruku izvješća kako je daleko važniji sadržaj reformi od datuma zatvaranja poglavlja i pregovora" - navodi se u priopćenju koje je zajedničko mišljenje organizacija: GONG, Kuća ljudskih prava, Centar za mirovne studije, Babe! Budi aktivna. Budi emancipiran., Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Srpski demokratski forum, Centar za mir i nenasilje Osijek, Građanski odbor za ljudska prava, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT i Transparency International Hrvatska.

Te organizacije traže da vlada objavi i pojasni što je ispregovarala, koje još zadaće predstoje do zaključenja pregovora (kako u Poglavlju 23. tako i svim ostalim poglavljima) te da objavi svoje izvješće o Poglavlju 23. kako bi se vidjelo što ona sama smatra ispunjenjem nekog mjerila.

Zahtijevaju i odgovor na zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva te da Hrvatski sabor što prije održi tematsku raspravu i donese obvezujuće zaključke o napretku, obvezama i prioritetnim akcijama vezanima uz Poglavlje 23., a koju će prenositi javna televizija.

Traže i javni dijalog s građanima i građankama o tome što su postignuća i izazovi u vladavini prava, suzbijanju korupcije, nediskriminaciji, povratku izbjeglica, procesuiranju svih ratnih zločina i osiguranju naknada štete žrtvama.

Upozoravaju da ignoriranje prijedloga i poruka iz civilnog društva i stručne javnosti samo pogoršava kompleksnu i uzburkanu političku situaciju.

"Umjesto razumijevanja građanskih glasova kao neprijateljskih i suvišnih, vlada bi trebala razumijeti kako oni koji progovaraju žele samo jedno - život u uređenoj i demokratskoj državi. Izostanak dijaloga i pokušaji prešućivanja ili uljepšavanja procjene EK vodi nas unatrag i provocira radikaliziranje političke situacije", navodi se u priopćenju.

Te organizacije od vlade očekuju da precizno i žurno informira Nacionalni odbor, Sabor, organizacije civilnoga društva i javnost o tome što, kada i koja sredstva namjerava poduzeti u realizaciji obveza u Poglavlju 23., od danas do kraja ljetnog zasjedanja Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙