FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: na prosvjedu se koristio govor mržnje

ZAGREB, 27. veljače 2011. (Hina) - Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusić danas je u izjavi novinarima u povodu prosvjeda u Hrvatskoj ustvrdila kako svatko ima pravo na prosvjede koji su nenasilni i koji ne koriste govor mržnje, a to jučer, rekla je, nije bio slučaj.

"Govor mržnje direktno se koristio i direktni napad na predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića što je nedopustivo i kažnjivo", istaknula je Pusić, koja je sazvala novinare u svojstvu predsjednice saborskog kluba.

Rekla je da se samo s jednim zahtjevom s prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića slaže, a to je da treba smijeniti vladu, ali, dodala je, i tu se ne slaže u načinu. "Ja mislim da vladu i vlast treba smijeniti na izborima, a ne na ulici", rekla je Pusić.

Sa svim ostalim se ne slaže, rekla je. Pojasnila je da se ne slaže sa zahtjevom za ukidanjem abolicije jer bi to značilo nemogućnost smirivanja i postupne normalizacije života u istočnoj Slavoniji. Ne slaže se niti sa zahtjevom za lustracijom jer bi to, rekla je, značilo nemogućnost konsolidacije uopće hrvatskog društva. Ne slaže se, kako je rekla, u podmetanju ili zahtjevu da Hrvatska ne uđe u Europsku uniju.

U vezi s traženjem da se obustavi progon hrvatskih branitelja, rekla je kako se na slaže da se onemogući funkcioniranje, odnosno razvoj normalnog i neovisnog pravosuđa, "budući da je direktni zahtjev da svi građani ne budu jednaki pred sudom i da se slučajevi koji su pokrenuti ili za koje postoji temelj ne procesuiraju i ne završavaju".

"Slučaj Purda nije rezultat procesuiranja tih slučajeva nego je rezultat upravo neprocesuiranja tih slučajeva. Da su ti slučajevi raščišćeni, ne bi došlo do te situacije", izjavila je.

Zamoljena da komentira izjavu glasnogovornika vlade kako ima spoznaja da su u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale i neke oporbene stranke, rekla je kako takve optužbe smatra apsurdnim.

"Mislim da je to apsurdno, glupo i neozbiljno da se na taj način u jednoj situaciji koja zahtjeva političku ozbiljnost i krajnju političku odgovornost ovakvim optužbama koje bi bile smiješne da nisu tragične pokušava skrenuti pozornost s onoga što je zaista pitanje političke odgovornosti u ovom trenutku", rekla je Pusić, napomenuvši da dio o financiranju nije čula.

Ocijenila je kako je neodgovorno da se u situaciji, koja nije nimalo neozbiljna nego vrlo zabrinjavajuća i u kojoj bi politika trebala biti ozbiljna, sve svodi na prepucavanje od strane Vlade prema opoziciji tko stoji iza toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙