FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljan knjiga "Industrijski odnosi u Hrvatskoj"

ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Knjiga "Industrijski odnosi u Hrvatskoj - društvena integracija ili društveni sukob" autora Dragana Bagića predstavljena je danas na javnoj tribini u organizaciji izdavačke kuće TIM press.

Riječ je o prilagođenoj doktorskoj disertaciji koju je Bagić obranio na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Knjiga donosi prikaz industrijskih odnosa u Hrvatskoj uključujući ocjene pozicije i djelovanja sindikata i poslodavačkih udruga. Prikupljeni su podaci o broju sindikata, strukturi sindikalnog članstva, sindikalnoj gustoći po sektorima i djelatnostima, podaci o broju kolektivnih ugovora te pokazatelji industrijskih sukoba (kolektivni sporovi).

Bagić u svojim analizama daje zanimljivu povijesni rekonstrukciju nastanka i uloge sindikata u Hrvatskoj, koja je dijelom zasnovana na intervjuima sa sindikalnim čelnicima od 1990. do 2010. godine.

Autor razmatra jesu li neki procesi u Hrvatskoj mogli biti drugačiji u slučaju drugačijeg ponašanja socijalnih aktera, posebno sindikata.

U raspravi o knjizi, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu i jedan od najvećih autoriteta za područje industrijskih odnosa u Hrvatskoj Željko Potočnjak, ocijenio je kako su industrijski odnosi u Hrvatskoj visoko politizirani te da je država još uvijek najveći poslodavac i ujedno kroz svoju zakonodavnu funkciju regulator industrijskih odnosa.

Sociolog i Bagićev mentor Milan Mesić naglasio je kako je Bagić u svojim istraživanjima ustanovio izrazitu fragmentiranost sindikalne scene u Hrvatskoj koja broji 550 sindikata i pet središnjica, no da sindikalne podjele ne proizlaze iz ideoloških i političkih razloga već su rezultat hrvatskih posebnosti - nasljeđa iz socijalizma, rata i tranzicije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazito je kritično govorio o tripartitnom sustavu u Hrvatskoj koji je po njegovim riječima obilježen nepovjerenjem svih prema svima. "U industrijskim odnosima u Hrvatskoj stalno smo na granici rata i konflikta", kaže sindikalac.

Smatra da sindikati trebaju postići minimum zajedništva o najvažnijim pitanjima za članstvo, a poslodavci i Vlada podići kompetencije posebno u kolektivnom pregovaranju.

Sindikati vrlo često nemaju sugovornika, a onda ima se predbacuje da su razjedinjeni, kaže Sever.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙