FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt za antikorupcijske aktivnosti Carinske uprave

ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, hrvatsko Ministarstvo financija i Carinska uprava te Porezna uprava Kraljevine Španjolske predstavili su danas twinning light projekt Jačanje antikorupcijskih aktivnosti Carinske uprave", vrijedan 230 tisuća eura.

U sklopu tog projekta predstavnici španjolske Porezne uprave hrvatskoj Carinskoj upravi pomagat će u nastojanjima vezanim za provođenje internog Antikorupcijskog programa.

Predstavljajući projekt, koji će se provoditi do kraja studenog, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da je hrvatska Vlada puno učinila na suzbijanju korupcije u Hrvatskoj u kojoj je nulta tolerancija prema korupciji, kao i u zemljama EU-a, i dalje itekako potrebna jer je antikorupcija važno pitanje za EU.

Razdoblje do, kako je kazao, skorog ulaska u EU za Hrvatsku predstavlja šansu da dodatno radi na suzbijanju korupcije, što treba ostati prioritet svake Vlade.

Državni tajnik u Ministarstvu financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović istaknuo je da je od 2003. do danas u toj upravi provedeno 13 različitih twinning projekata kojima se uz jačanje admnistrativnih, stručnih i drugih kapaciteta radilo na usklađivanju sa standardima EU-a. Ka tome ide i danas predstavljeni projekt jačanja antikorupcijskih aktivnosti Carinske uprave kojeg financira EU u okviru programa IPA 2008 i koji je važan i za ispunjavanje predpristupnih zahtjeva iz poglavlja 29 (Carinska unija) te 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava), dodao je Čović.

Voditelj projekta sa španjolske strane Joaquin de la Llave kazao je da će carinskim službenicima desetak stručnjaka španjolske Porezne uprave pomoći pri usvajanju normi EU-a, te ih i kroz radionice, seminare i studijsko putovanje upoznati s ustrojstvom španjolske uprave na tom području.

Dodao je i da je u svemu važno znati prepoznati i spriječiti bilo kakve naznake korupcije te zabraniti svako neprikladno ponašanje te da Hrvatska tu mora dati sve od sebe jer i to je važno za njenu konkurentnost. Za suzbijanje korupcije potreban je angažman svih u društvu, dok Carinska uprava tu ima i važniju ulogu jer je važan faktor međunarodne trgovine te izvoza i uvoza neke zemlje, istaknuo je Llave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙