FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDLSN kritički o izmjenama zakona o državnim službenicima

ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) smatra da Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima narušava dostignute službeničke standarde, a poslodavcu "daje dozvolu za odstrel nepoćudnih službenika na temelju diskrecijske ocjene", priopćio je SDLSN.

Podsjećajući da je ministar uprave Davorinu Mlakaru javno rekao da su u državnoj upravi ostali samo oni koji se nisu uspjeli prodati na tržištu rada, Sindikat ocjenjuje kako se predloženim zakonom pobrinuo da se službenici ne izabiru između onih koji su pokazali najbolje rezultate na testiranju i intervjuu, već između svih koji su zadovoljili tijekom provedbe javnih natječaja.

SDLS se ne slaže s prijedlogom da u vijeću službeničkog suda predsjednik vijeća i jedan od članova više ne mora biti sudac, već samo diplomirani pravnik. To, smatraju, dovodi u pitanje kvalitetu postupka i neovisnost institucije službeničkog suda.

Mogućnost izvanrednog otkaza na temelju diskrecijske ocjene i dva upozorenja poslodavca, znači ignoriranje sustava lakih i teških povreda službene dužnosti, službeničkih sudova i sankcija koje izriču, upozoravaju iz SDLSN-a.

Sindikat drži da bi ministar Mlakar prvi mogao dobiti otkaz zbog stvari koje nije učinio, jer nije uspostavio središnji popis državnih službenika i namještenika, nije izradio prijedlog uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i plaćama namještenika, nije utvrdio iznos naknada za mentore, itd.

Sindikat Mlakara smatra odgovornim i za sklapanje prevelikog broja ugovora o djelu u državnoj službi.

Primjenom vlastite logike, Mlakar bi mogao imati problema i zbog toga što koristi godišnji odmor i bolovanje, kažu sindikalci.

Podsjećaju, naime, na obrazloženje odredbe kojom se omogućava neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, u kojem se namještenike ocjenjuje problematičnim jer koriste bolovanje i godišnji odmor.

Zbog toga SDLSN očekuje reakciju pučkog pravobranitelja, jer takvim obrazloženjem ministar uprave skupini zaposlenika poručuje da je korištenje radničkih prava na bolovanje i godišnji odmor zapravo razlog njihovom otkazu iz državne (namješteničke) službe, čime ih diskriminira temeljem njihovog nezavidnog društvenog položaja.

Vlada je s jučerašnje sjednice poslala Saboru izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi mogućnost izvanrednog otkaza za državne službenike nakon što ih se dva puta u pisanom obliku upozori da ne rade kako treba, pooštravaju odredbe o mogućnosti otkaza zbog negativne ocjene te predlaže outsourcing pomoćno-tehničkih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙