FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar pomogao bi globalnom rastu - MMF

WASHINGTON, 24. veljače 2011. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je pozvao na slabljenje dolara koje bi po ocjeni te institucije pomoglo smanjiti manjkove SAD-a prema ostatku svijeta i pridonijelo bi uspostavi ravnoteže u globalnom gospodarstvu.

U izvješću pripremljenom za prošlotjedni sastanak ministara financija skupine G20, MMF je objavio da njegovi izračuni pokazuju da je dolar i dalje snažniji u odnosu na srednjoročne temeljne gospodarske pokazatelje.

Euro i jen su pak prema MMF-ovim izračunima uglavnom u skladu sa srednjoročnom izvedbom tih gospodarstava, dok je nekoliko azijskih valuta, uključujući Kinu, precijenjeno, navodi se dalje u izvješću.

U cilju uklanjanja globalnih neravnoteža G20 bi trebao dopustiti slabljenje dolara, preporuke su te međunarodne institucije.

"Daljnje realno učinkovito slabljenje američkog dolara pomoglo bi održivom smanjenju manjka tekućeg računa američke bilance plaćanja na razine koje bi više odražavale srednjoročnu gospodarsku izvedbu, podupirući time uravnoteženji rast", navodi se u izvješću MMF-a.

Prema posljednjim podacima američke vlade, manjak tekućeg računa bilance plaćanja u trećem je tromjesečju prošle godine porastao peto tromjesečje zaredom, dosegnuvši 127,2 milijarde dolara.

MMF je također pozvao G20 da pojača napore usmjerene očuvanju globalnog gospodarskog oporavka, upozoravajući pritom na pojačane rizike za slabljenje aktivnosti u razvijenim gospodarstvima, te na pregrijavanje aktivnosti u pojedinim gospodarstvima u razvoju.

Među prijetnjama globalnom rastu u MMF-u izdvajaju nedovoljan napredak u razvoju srednjoročnih planova fiskalne konsolidacije, poglavito u SAD-u i Japanu. Od prijetnji također ističu rizike u bankovnom sektoru i dužničke probleme u zemljama u rubnom pojasu eurozone.

Što se tiče gospodarstava u nastajanju, po ocjeni MMF-a ključni izazovi za tamošnje vlasti su daljnje suzbijanje pritisaka na pregrijavanje gospodarstva i provedba odgovarajućih mjera vezano za dotok kapitala.

"U ključnim gospodarstvima koja bilježe viškove pritisci na pregrijavanje mogu se ublažiti dopuštanjem slabljenja valuta, čime bi se olakšalo postizanje zdrave ravnoteže između vanjske i unutarnje potražnje", kaže se u izvješću MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙