FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klubovi poduprli Memorandum o razumijevanju s EU"

, ZAGREB, 23. veljače 2011.(Hina) - Hrvatski sabor počeo je jutros sjednicu raspravom o prijedlogu potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu "Mladi na djelu" i akcijskom programu u području cjeloživotnog učenja do 2013.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić rekla je u uvodu da je taj memorandum potpisan u prosincu 2010. u sklopu pregovaračkih stajališta za poglavlje 23. Obrazovanje i kulturu, čime je Hrvatska preuzela obvezu punopravnog pristupanja programima EU-a.

Ove godine za sudjelovanje u spomenutim programima izdvojit će se 1,8 milijuna eura, od čega 470 tisuća eura iz pretpristupnog programa IPA.

U vladi, predlagatelju ratifikacije, ističu da će taj memorandum omogućiti ravnopravno sudjelovanje hrvatskih institucija u spomenutim programima.

Saborski klubovi u raspravi su poduprli predloženi memorandum.

Nevio Šetić (HDZ) rekao je da punopravnim pristupanjem tim programima hrvatski obrazovni sustav postaje dio europskog prostora cjeloživotnog učenja, što je, naglasio je, iznimno važno za uključivanje mladih u razvoj građanstva i dobrobiti zajednice unutar EU-a. Istaknuo je da se Hrvatska već pripremila za te programe, posebno zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU-a kao nositelju tih programa.

Boris Klemenić (HSS) ističe iznimno važnu odredbu tog memoranduma po kojoj će članice EU-a i Hrvatska nastojati što više olakšati slobodno kretanje i boravak studenata, nastavnika, polaznika i voditelja obuke, administrativnog osoblja sveučilišta i drugih sudionika koji se kreću izmedu Hrvatske i članica EU-a radi sudjelovanja u aktivnostima spomenutih programa. To će, naglasio je, mladima omogućiti da upoznaju i razmjenjuju iskustva s vršnjacima iz zemalja članica EU-a i time obogate svoju zajednicu i lokalne zajednice drugih.

Miljenko Dorić najavio je da će klub HNS-a i HSU-a poduprijeti memorandum, pri čemu je izrazio čuđenje jutrošnjom izjavom ministra obrazovanja Radovana Fuchsa na Hrvatskome radiju da će taj memorandum omogućiti što bolje uključivanje mladih na europsko tržište rada. "Bio sam duboko uvjeren da ti programi za svrhu imaju naše mlade ljude stručno usavršiti, da upoznaju nove tehnologije i na hrvatskom tržištu rada budu konkurentni europskom i svjetskom tržištu", poručio je.

Na odlazak visokoobrazovanih mladih iz Hrvatske u druge zemlje upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB), upitavši hoće li taj memorandum "te crne brojke" još i povećati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙