FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednik ruske vlade želi predstavnika Rosnefta u upravnom odboru BP-ja

MOSKVA, 22. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Potpredsjednik ruske vlade Igor Sečin, koji je zadužen za sektor nafte i plina, želi da najveća ruska naftna kompanija Rosneft dobije mjesto u upravnom odboru britanskog naftnog diva British Petroleum u zamjenu za ulazak BP-ja u upravu Rosnefta, prenosi u utorak list Wall Street Journal.

To bi "zacementiralo" sporazum Rosnefta i BP-a o partnerstvu u eksploataciji Arktika, no konačna odluka još nije donesena, kazao je Sečin, ujedno član upravnog odbora Rosnefta, u razgovoru za taj list.

On je nadalje upozorio da bi, ne bude li postignut sporazum, Rosneft mogao tražiti naknadu štete od BP-ja i njegove ruske podružnice TNK-BP, u kojoj BP ima polovicu udjela.

Sporazum između BP-ja i Rosnefta, koji uključuje i 16 milijardi dolara vrijedan program razmjene dionica, mogao bi otvoriti novu stranicu suradnje u segmentu istraživanja i proizvodnje između vlade u Kremlju i međunarodnih naftnih divova, kojima je većim dijelom posljednjih godina onemogućen pristup novim projektima u Rusiji.

Protivi mu se skupina ruskih tajkuna u čijem je vlasništvu druga polovica tvrtke TNK-BP. Oni tvrde da je BP ulaskom u partnerstvo s Rosneftom prekršio sporazum dioničara, te su čak uspjeli ishoditi zamrzavanje pregovora o sporazumu.

Sečin je također kazao da Surgutneftegaz, četvrta po veličini ruska naftna kompanija, ne planira prodati svoj udio u mađarskoj naftnoj i plinskoj grupaciji MOL, unatoč prosvjedima Budimpešte koja taj sporazum doživljava kao prijetnju mađarskoj energetskoj neovisnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙