FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još ima netržišnih propisa

ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - U Hrvatskoj još uvijek ima propisa koji onemogućavaju poduzetnicima ulazak na tržište i to je možda jedan od razloga izostanka investicija, kazala je danas predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Još uvijek se donose ili su na snazi takvi propisi, na koje se poduzetnici žale i o kojima Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja daje mišljenja, ali ih ne može ukinuti jer za to nema ovlasti, rekla je Spevec na seminaru "Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj" u sklopu projekta Cro Compete.

Taj dvogodišnji projekt u okviru pretpristupnog programa IPA započeo je u prosincu 2009. godine, a cilj mu je poboljšanje uvjeta tržišnog natjecanja i politike državnih potpora u Hrvatskoj.

Olgica Spevec kaže da postoje cijela područja i djelatnosti u kojima zbog regulative poduzetnici nisu u ravnopravnom položaju što vodi stagnaciji tih područja i podinvestiranosti.

Govoreći o državnim potporama, Spevec je ocijenila da je disciplina pri njihovoj dodjeli znatno poboljšana i da je u tome posebno napredovala središnja država.

Problem je prema njezinom mišljenju u prevelikom broju davatelja potpora, kojih je najmanje 15 iz središnje države, što izaziva velike troškove dodjele.

Navela je primjer 2009. godine u kojoj je odobreno više od osam milijardi kuna potpora pri čemu je u poljoprivredu, promet, Hrvatsku radioteleviziju i brodogranju usmjerena većina sredstava, a samo 1,4 milijarde kuna ostalo je za ostale sektore. Ta preostala sredstva raspodjeljivalo je 15 davatelja pa je učinak bio gotovo nikakav, kaže Spevec.

Smatra da treba smanjiti broj davatelja potpora i sredstva koncentrirati na jednom mjestu što bi poboljšalo učinkovitost raspodjele i kontrolu.

Spevec je upozorila da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kontrola dodjela potpora prelazi na Europsku komisiju, a Hrvatskoj ostaje dodjela potpora po skupnim izuzećima i to uglavnom za male i srednje poduzetnike i potpore male vrijednosti.

Oni koji traže potpore morat će pripremiti programe tri do šest mjeseci unaprijed i tu više, kako je rekla, neće pomogati povlačenje za rukav djelatnika AZTN-a i prijetnje intervencijom ministara.

Čelnica AZTN-a istaknula je da će sastavni dio pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a biti lista potpora koje je AZTN već odobrio te da se ta lista neće naknadno provjeravati. Zato je Agencija od ministarstava i županija zatražila prijedloge projekata za tu listu, kazala je Spevec i pozvala županije koje još nisu dostavile prijedloge da to učine što prije.

Na seminaru "Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj" sudjeluju poduzetnici i službenici institucija povezanih s regulacijom tržišnog natjecanja i potporama. Osim o hrvatskoj regulativi i novostima koje donosi pristupanje Hrvatske EU-u teme su strukturni fondovi i njihova veza s državnim potporama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙