FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: blagi rast azijskih burzi, euro iznad 1,35 USD

TOKYO, 17. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, zahvaljujući pozitivnim vijestima s američke korporativne scene i opreznom optimizmu Feda u vezi oporavka gospodarstva SAD-a.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih devet i pol mjeseci.

U Hong Kongu, Šangaju i Australiji cijene su dionica porasle između 0,1 i 0,2 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji pali između 0,4 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Niz boljih od očekivanja kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija i najave preuzimanja potaknule su jučer rast cijena dionica na Wall Streetu, što je jutros pozitivno utjecalo na azijske ulagače.

Ohrabrilo ih je i Fedovo povećanje procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, premda je središnja banka i dalje oprezna u vezi oporavka tamošnjeg tržišta rada.

Nada u jačanje američkog tržišta izazvala je jutros rast cijena dionica japanskih automobilskih kompanija. Cijena Honde porasla je 2, a Nissana 1,4 posto.

„Strani ulagači kupuju jutros dionice u skladu s jučerašnjim rastom cijena na Wall Streetu. No, uspon dionica je blag jer nema novih značajnijih vijesti, pa tržištu nedostaje jasan smjer“, kaže Masatoshi Sato, analitičar u tvrtki Mizuho Investors Securities.

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno. Tečaj dolara prema japanskoj valuti blago je pao s jučerašnjih 83,70 na 83,55 jena.

I euro je ojačao prema američkoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 1,3525 na 1,3560 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 113,30 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros u elektroničkom trgovanju za 10-ak centi, na 85,05 dolara po barelu, nakon što je jučer skočila za gotovo 70 centi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙