FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna ulaganja EBRD-a u 2010., neto dobit udvostručena

LONDON/ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je u srijedu da je u prošloj godini gotovo udvostručila neto dobit, uz rekordna ulaganja koja bi se u 2011. trebala dodatno povećati.

Neto dobit EBRD-a u 2010. iznosila je 1,4 milijarde eura, u usporedbi sa 746 milijuna eura u 2009., zahvaljujući pojačanim ulaganjima i započetom oporavku gospodarstava u regiji u kojoj banka posluje.

Bančina su ulaganja u prošloj godini dosegnula rekordnih devet milijardi eura, u usporedbi sa 7,9 milijardi u prethodnoj godini. Rekord je zabilježen i u stavci ukupnog broja pojedinačnih ulaganja, kojih je banka nanizala 389, navodi se u priopćenju.

U idućoj godini banka planira održati visoku razinu ulaganja, u visini osam do devet milijardi eura.

Prošle je godine EBRD značajno povećao ulaganja u sklopu ključnih strateških inicijativa, ističe se u priopćenju.

Tako su ulaganja u zemljama u početnoj fazi tranzicije, uključujući Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Kirgistan, Moldovu, Mogoliju, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan gotovo udvostručena na 920 milijuna eura, kroz financiranje 114 projekata.

Banka je financirala i 71 projekt u regiji zapadnog Balkana, što je 39 posto više nego 2009. Vrijednost ulaganja na tom području prvi je puta premašila milijardu eura, ističu u EBRD-u.

Ulaganja u sklopu Inicijative za održivu energiju uvećana su za 64 posto na 2,2 milijarde eura i na njih je otpadala gotovo četvrtina ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2010.

U banci ukazuju i na pojačanu preorijentaciju na financiranje realnog gospodarstva, pa je udio izravnih ulaganja u tvrtke premašio četvrtinu ukupnih novih ulaganja EBRD-a u 2010.

Zbog poskupljenja cijena hrane povećana su i ulaganja u poljoprivredni sektor, u kojem su potpisani ugovori o 63 nova projekta ukupne vrijednosti 836 milijuna eura, što je 31 posto više nego u 2009.

Rekordna ulaganja zabilježena su i u energetskom sektoru, gdje je zabilježena snažna potražnja za financiranjem projekata obnovljive energije. Tako su bančina ulaganja u tom segmentu gotovo utrostručena u 2010., uz uloženih ukupno 363 milijuna eura u devet projekata.

Ukupna ulaganja u energetski sektor uvećana su za trećinu i premašila su milijardu eura.

Budući da je oporavak u regiji jugoistočne Europe kaskao za onim u ostatku zemalja u tranziciji, banka je u sklopu programa pomoći bankama uložila 980 milijuna eura u podružnice grčkih banaka u četiri zemlje jugoistočne Europe za potrebe financiranja lokalnih tvrtki.

Procjenjuje se da je vrijednost EBRD-ova dioničkog portfelja na kraju prošle godine iznosila 6,3 milijarde eura i da je obuhvaćala 237 izravnih ulaganja, stoji u priopćenju EBRD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙