FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: uredba povlašćuje rukovodeće državne službenike

ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Uredba o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi neustavna je i nezakonita jer povlašćuje rukovodeće i diskriminira sve ostale državne službenike, upozorio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Vlada je tom uredbom propisala da se imenovanje rukovodećih državnih službenika - tajnika ministarstva, ravnatelja u ministarstvu, zamjenika tajnika Vlade, predstojnika ureda Vlade, zamjenika državnog tajnika središnjeg državnog ureda, zamjenika i pomoćnika ravnatelja državne upravne organizacije, te predstojnika ureda državne uprave, provodi na temelju javnog natječaja, navodi sindikat u priopćenju.

Međutim, kad su u pitanju rukovodeći službenici, Uredbom se ne propisuje obveza testiranja, provjere posebnih znanja, psihološke procjene i sastavljanja rang liste kandidata, kao kad su u pitanju obični državni službenici, niti broj članova i sastav komisije za provedbu javnog natječaja.

Za imenovanje rukovodećih službenika dovoljno je udovoljiti formalnim uvjetima i proći intervju (razgovor) "radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata u radu".

Iako zakon za sve službenike predviđa obvezu testiranja, Vlada je izmjenama i dopunama Uredbe o provedbi javnog natječaja obveze testiranja oslobodila baš najodgovornije službenike u državnoj upravi, ističe sindikat.

Tako ispada da najodgovornije i najsloženije poslove u državnoj službi mogu obavljati službenici koji su malo "pročavrljali" s komisijom ili čelnikom državnog tijela, te prošli sigurnosnu provjeru, odnosno osobe neprovjerene kompetentnosti u koje vlast jedino može biti sigurna da će tajne kojima budu imali pristup ostati sačuvane.

Zbog toga sindikat od Vlade traži usklađivanje Uredbe sa Zakonom o državnim službenicima, a istovremeno će Ustavnom sudu predložiti pokretanje postupka njene ocjene ustavnosti i zakonitosti, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙