FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa. "Nema prodaje nacionalnog bogatstva, nema prodaje voda i šuma", istaknula je premijerka u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada". Kazala je da je razgovarala s biskupima, kao predstavnicima Crkve koja se otvoreno usprotivila donošenju izmjena Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, i s resornim ministrom Božidarom Pankretićem te je dogovoreno da će se o sudbini tih zakonskih prijedloga odlučiti ovoga tjedna. "Vjerojatno ćemo ovoga tjedna razgovarati s ljudima koji imaju dvojbe i, da nikakvih dvojbi ne bi bilo, vjerojatno ćemo taj prijedlog i povući", rekla je Kosor. Što se tiče najava u medijima da će ovoga tjedna razgovarati s vodećim bankarima i u ime Vlade im predložiti da smanje kamate za građane, premijerka je rekla da u javnosti nije detaljno govorila o tome što će Vlada konkretno predložiti bankarima. Na taj sastanak gleda kao na nastavak već održanih razgovora o tome kako se banke mogu aktivno uključiti u provedbu Vladinog Programa gospodarskog oporavka, odnosno predložiti svoje "modele po kojima i one trebaju podnijeti dio tereta gospodarske krize". "U srijedu ćemo zato s bankarima, kao subjektima u gospodarskom životu, razgovarati o tome koliko je moguće ravnomjernije podijeliti teret krize. Naravno da dio tereta i oni trebaju snositi", dodala je Kosor. Istaknula je da Vlada od bankara u prvom redu očekuje njihovo aktivno participiranje u provedbi modela A, po kojemu bi poduzetnici u ovoj godini mogli računati na nižu kamatnu stopu za kredite, te u novom projektu poticanja stanogradnje, koji će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak.

ZAGREB - Trgovački sud imenovao je za novoga stečajnog upravitelja Radija 101 Maroja Stjepovića, koji je danas preuzeo dužnost od Branka Petanjeka, koji je dao ostavku. Stjepović je izjavio kako se tek upoznaje sa stanjem na tom radiju, pri čemu je dodao da će pokušati učiniti sve da se održi radijski program barem do skupštine vjerovnika, najavljene za 22. ožujka. Trgovački sud pokrenuo je 11. siječnja stečaj Radija 101 zbog dugotrajne nelikvidnosti i prezaduženosti.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da prošlotjedni verbalni sukob uglednih članova HDZ-a neće izazvati nikakve tektonske poremećaje. "Ovo što se dogodilo, sukob uglednih članova HDZ-a, neće izazvati nikakve tektonske poremećaje. Ljudi su bili izazvani činjenicom da ih se vrijeđa i učinilo im se da predsjednik Sabora nije reagirao", kazala je premijerka u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada", upitana kako tumači svađu između predsjednika (Luke Bebića) i dvojice potpredsjednika Sabora (Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka) te hoće li zbog toga smijeniti Bebića s čelnog mjesta u parlamentu. Najavila je da će vodstvo HDZ-a raspravljati o tom slučaju, te sa svojim zaključcima upoznati i Predsjedništvo Sabora, od kojega očekuje da odredi granice do kojih se može tolerirati "jezik prezira, mržnje, uvreda, ono što svatko od nas osobno ne može ili loše podnosi". "Moramo razgovarati i razgovarat ćemo, ali nisam govorila ni o jednom zastupniku niti o predsjedniku Sabora, nego o svima nama, da moramo naći načina, posebno u Saboru jer njegov rad izravno preko televizije prate građani i reflektira se na naš svakodnevni život, da se ne unosi nemir, ogorčenost, prezir prema političarima", poručila je premijerka. Spomenula je pritom slučaj HDSSB-ovog zastupnika Dinka Burića, koji je potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu uručio uputnicu za psihijatrijsko liječenje, istaknuvši kako je Burić time uvrijedio i ponizio sve psihičke bolesnike, ali, budući da je i sam liječnik, i samu liječničku profesiju. "Hrvatski sabor, preko svojih predstavnika u Predsjedništvu, treba odlučno takvoj neprihvatljivoj raspravi reći ne", naglasila je Kosor.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula pozvao direktore istarskih poduzeća da se organiziraju i pripreme za 100 milijune eura vrijedna ulaganja. Rekao je da će udruženi biti konkurentniji i mogli bi se natjecati za gradnju planiranih objekata u Istri - škola, domova umirovljenika, sportskih dvorana, hotela i bolnice. Direktor pulske "Ceste" Miro Mirković upozorio je na konkurentske tvrtke iz ostalih krajeva Hrvatske koje pobjeđuju na javnim natječajima u Istri jer su, kako je rekao, "ponude toliko niske da ponekad taj iznos nije dovoljan niti za pokriće troškova materijala". Izrazio je strahovanje što će biti s istarskom građevinskom operativom u travnju odnosno svibnju kada se završe svi građevinski radovi na istarskom ipsilonu. Direktor Bina-Istre David Gabelica je rekao da je u odnosu na lani znatno smanjen broj radnika na izgradnji istarskog ipsilonu, a da će se njihov broj prepoloviti do kraja 2011. Do 1. lipnja najavio je puštanje u promet dionica ispilona od Umaga do Kanfanara te od Pule do Pomera, dok će se prema njegovim predviđanjima cesta od Kanfanara do Pazina otvoriti u listopadu ove godine.

ZAGREB - Od početka sezone gripe krajem prošle godine do danas u Hrvatskoj je umro 20 osoba, a oboljelo ih je više od 30 tisuća, doznaje se večeras od dežurnog epidemiologa u Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Borislava Aleraja. Sve umrle osobe imale su, osim gripe, i kronične zdravstvene tegobe koje je gripa pojačala, a svima je pružena intenzivna liječnička skrb, objasnio je Aleraj. Dodao je da većina umrlih nije bila cijepljenja protiv gripe H1N1 (svinjska gripa) te kako podaci govore da je tako i u Europi, to jest da većina oboljelih nije bila cijepljenja protiv te gripe. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno više od pola milijuna građana, a građanima se i dalje preporučuje cijepljenje jer sezona gripe još nije iza nas. Bez obzira na to što nijedno cjepivo nema stopostotnu učinkovitost cijepljenje je jedna od mjera koja vrlo uspješno sprječava zarazu, rekao je epidemiolog Aleraj. Pacijent koji je umro prošloga petka u jedinici intenzivnog liječenja u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) bio je 20. žrtva ovosezonske gripe. Bio je zaražen virusom H1N1 i bitka za njegov život trajala je više od tri tjedna. U splitskome KBC-u na intenzivnom je liječenju još jedan pacijent zaražen virusom H1N1 i on je na respiratoru. Voditelj jedinice intenzivnog liječenja splitskoga KBC-a Ivo Ostojić rekao je danas da je pacijent u vrlo teškom stanju te da je riječ o starijoj osobi i teškome kroničnom bolesniku.

KRK - Ostaci hrama za koji arheolozi pretpostavljaju da je bio posvećen Veneri, otkriveni u prizemlju jedne kuće u gradu Krku, predstavljeni su danas javnosti. Ostaci hrama slučajno su otkriveni tijekom radova u prizemlju kuće, a iskopavanje i istraživački radovi trajali su tri mjeseca. Arheolog Nino Novak iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci rekao je da hram vjerojatno potječe iz 1. stoljeća prije Krista. Smatra se da je bio posvećen Veneri zbog ranijih arheoloških nalaza u gradu Krku koji su upućivali na to da je ondje postojao njezin dosad nepronađeni hram. U prizemlju kuće je glavni žrtvenik hrama, a kako je najavljeno, prekrit će se staklom i tako turistima omogućiti da ga razgledaju. Hram je vjerojatno bio dugačak 14 metara i širok osam metara, a ostali su mu dijelovi pod susjednim kućama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙