FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

NEW YORK - Cijene temeljnih prehrambenih namirnica bliže se visokim razinama iz 2008. ili su ih već premašile, pri čemu će cijene žitarica ostati visoke najmanje do 2015., upozorila je Svjetska banka u najnovijem priopćenju. Svijet se suočava sa širim trendom rasta cijena hrane i robe, te bi više zemalja trebalo uvidjeti da valja poduzeti odlučne mjere kako bi se obuzdale njihove snažne oscilacije, kazao je Zoellick. Predlažući moguća rješenja, Zoellick je kazao da mala poljoprivredna gospodarstva moraju biti snažnije uključena u mehanizme kojima se jamči sigurna opskrba hranom, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

WASHINGTON - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izjavio je da bi valute poput kineske i one drugih gospodarstava u nastajanju trebale imati veću ulogu u globalnim financijama, u sklopu nastojanja da se podupre monetarna stabilnost. Dominique Strauss-Kahn podupire uključivanje kineskog juana u košaricu valuta koju čine MMF-ova specijalna prava vučenja (SPV), što je vrsta valute za rezerve. Zagovara također veću ulogu SPV-a kako bi se pomoglo ojačati monetarni sustav koji je suočen sa štetnim kolebanjima. "S vremenom će SPV možda dobiti ulogu koja će mu omogućiti da pridonese uspostavi stabilnijeg monetarnog sustava", kazao je Strauss-Kahn na panel raspravi o refomi međunarodnog monetarnog sustava. "Dodajući valute gospodarstava u nastajanju, kao što je renminbi, moglo bi pomoći procesu internacionalizacije tih valuta, što bi koristilo sustavu u cjelini", kazao je Strauss-Kahn, aludirajući na službeni naziv kineskog juana. Istaknuo je ipak da bi važnija uloga SPV-a na globalnoj sceni zahtijevala i jaču koordinaciju najvećih svjetskih gospodarskih sila.

LONDON - Neizvjesnost oko financijske budućnosti Portugala s obzirom na opetovani skok prinosa po portugalskim državnim obveznicama prisilila je u četvrtak Europsku središnju banku (ECB) da ponovno intervenira na tržištima, pišu europski mediji. Nakon što je sredinom siječnja obustavio program kupovanja državnih obveznica članica eurozone, ECB se u četvrtak vratio na tržišta obveznica nakon što je cijena portugalskog zaduživanja putem desetogodišnjih državnih obveznica skočila na najvišu razinu od uspostave eurozone od 7,63 posto, piše londonski The Financial Times. Mnogi dužnosnici i ulagači upozoravaju da je portugalski trošak zaduživanja iznad sedam posto neodrživ, a upravo je toliko iznosio u prošlom tjednu. ECB-ove višekratne kupovine manjih količina portugalskih obveznica pomogle su potaknuti promjenu trenda pa su prinosi kliznuli na 7,29 posto. Vlada u Lisabonu rast prinosa pripisuje "spekulacijama usmjerenim protiv eura", te je pozvala na zajednički europski odgovor radi "povratka tržišta u normalu".

FRANKFURT - Inflacija u Njemačkoj porasla je na dva posto u siječnju, priopćio je državni statistički ured, revidirajući naviše prijašnje procjene o 1,9-postotnom rastu cijena u najvećem europskom gospodarstvu. Troškovi energenata ponovo su bili glavni motor viših cijena koje su zabilježene u svim katergorijama proizvoda. Kada ih se izuzme, inflacija iznosi mnogo pitomijih 1,1 posto, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa. Time je inflacija dosegnula prag "koji je važan za monetarnu politiku", navodi se u priopćenju.

MADRID - Španjolski državni statistički institut potvrdio je preliminarne procjene po kojima su gospodarske aktivnosti porasle u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na treće tromjesečje dok su se u cijeloj prošloj godini smanjile za 0,1 posto. Na godišnjoj razini BDP je u četvrtom tromjesečju porastao za 0,6 posto, objavio je institut. Pad od 0,1 posto za cijelu 2010. godinu manji je od vladine procjene o padu aktivnosti u 2010. za 0,3 posto. Podaci statističkog ureda poklapaju se s prethodno objavljenim podacima španjolske središnje banke. U U prva dva prošlogodišnja tromjesečja gospodarstvo je blago poraslo dok je u trećem stagniralo.

PARIZ - Pedeset posto Danaca protivi se ulasku svoje zemlje u eurozonu, pokazalo je istraživanje Gallupa, što je najviša razina u posljednjih 15 godina koliko taj institut provodi istraživanja, piše francuski Le Monde. U svjetlu krize u Grčkoj i ekonomskih poteškoća u Španjolskoj i Portugalu, broj pristaša zajedničke europske valute pao je na 41 posto, dok je neodlučnih devet posto. Istraživanje javnog mišljenja provedeno 10. veljače na uzroku od 1.117 osoba uslijedilo je nakon prošlotjednog francusko-njemačkog prijedloga o jačanju koordinacije ekonomskih politika, poglavito u eurozoni. Taj plan mogao bi aktualizirati raspravu o potrebi da Danska ukine izuzeće iz zajedničke monetarne politike koje je dobila 1992., rekao je u utorak novinarima danski premijer Lars Loekke Rasmussen.

LONDON - Agencija Moody's Investors Service snizila je rejting obveznicama šest irskih banaka, pojašnjavajući takav potez zabrinutostima da nova vlada koja će biti izabrana ovaj mjesec možda neće bankama moći pružiti potporu koju su dosad primale. Moody's je tako snizio rejtinge za neosigurane dugove šest tamošnjih banaka, čija naplata ima prednost u slučaju nemogućnosti podmirenja obveza. Riječ je o Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS Building Society, Irish Life & Permanent, Anglo Irish Bank i Irish Nationwide Building Society. Rejtinzi su također stavljeni na razmatranje radi mogućeg daljnjeg snižavanja, navodi se dalje u priopćenju. Agencija kao razlog za taj potez navodi neizvjesnost u vezi realizacije nove injekcije kapitala koju bi banke trebale dobiti krajem mjeseca. Aktualna vlada u Dublinu odgodila je rješavanje toga pitanja nakon što se provedu izbori, najavljeni za 25. veljače.

MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom očekuje da će povećati izvoz u Europu a planira i podići prosječnu cijenu plina za 14 posto s obzirom na rast potražnje za energijom i oporavak europskog gospodarstva, tvrde izvori. Najveća ruska energetska tvrtka planira u 2011. povećati izvoz plina u Europu na više od 152 milijarde prostornih metara, s oko 140 milijardi u 2010., kazali su za Reuters. Europa putem Gazproma podmiruje četvrtinu ukupnih potreba za plinom. Prosječna cijena plina za Europu, koja je glavni izvor Gazpromovih prihoda, ove će godine narasti na 352 dolara za 1.000 prostornih metara, s nekih 308 dolara u 2010. Gazprom cijenu plina u dugoročnim ugovorima s europskim klijentima vezuje uz cijene nafte, koje su u zadnje vrijeme preskočile razinu od 100 dolara za barel, dosegnuvši najviše razine u dvije godine. Isti izvori tvrde da Gazprom u 2011. planira proizvesti 505,6 milijardi prostornih metara plina, nešto manje nego u prošloj kada je po podacima ministarstva energetike proizvela 508,6 milijardi prostornih metara.

HELSINKI - Finski proizvođač mobitela Nokia objavio je da je sklopio "široko strateško partnerstvo" s Microsoftom čiji će Windows Phone ubuduće služiti kompaniji kao primarna platforma za takozvane 'pametne telefone'. U sklopu novog strateškog plana vodećeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona, koji se bori s konkurentskom ponudom Applea i Googlea, izvršni direktor Stephen Elop najavio je i promjene u izvršnom odboru. Objava je razočarala tržišta dionica, budući da su dionice Nokije pale na burzi u Helsinkiju 9,44 posto, na 7,39 eura. "Nokia se nalazi na ključnoj prekretnici, na kojoj su nužne i neizbježne značajne promjene u našem daljnjem poslovanju", rekao je Elop prije briefinga za ulagače u Londonu o novoj strategiji. Kompanija je također priopćila da će uspostaviti novi, 13-člani izvršni odbor, najavljujući imenovanje novih ljudi u to tijelo ali i trenutni odlazak Alberta Torresa, dosada zaduženog za Nokijin projetk MeeGo.

NEW YORK - Usprkos rastu prihoda nakon preuzimanja britanskog Cadburyja, američka je prehrambena tvrtka u četvrtom tromjesečju zabilježila pad neto dobiti za 24 posto zbog troškova povezanih s integriranjem poslovanja u Velikoj Britaniji. Tako je Kraftova neto dobit u razdoblju od listopada do prosinca iznosila 540 milijuna dolara. Prihodi su poskočili 30 posto, na 13,77 milijardi dolara, ponajprije zahvaljujući akviziciji britanske tvrtke. Kraft je najavio da će biti prisiljen povisiti cijene kako bi amortizirao rast troškova sirovina. Njegovo upozorenje o "značajnom rastu troškova inputa" nadovezalo se na sličnu objavu američkog prehrambenog diva Pepsija. Kraft je već podigao cijene većine svojih proizvoda u Europi, te više od polovine onih u Sjevernoj Americi, a ove godine planira daljnja povećanja.

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak odbio podnijeti ostavku, potaknuvši strah da bi rastuće napetosti mogle poremetiti dotok nafte ili se proširiti na velike proizvođače u regiji. Cijene nafte na tržištu u Londonu skočile su za 62 centa na 101,49 dolara za barel, dok su na američkom tržištu ostale gotovo nepromijenjene i iznosile su 86,84 dolara za barel. „Tržište je vrlo, vrlo nervozno zbog Egipta", zaključio je Eugen Weinberg iz Commerzbanka. Egipat nije veliki proizvođač nafte i potroši sve što proizvede. Ulagače više brine mogućnost prekida protoka nafte kroz strateški naftovod SUMED i Sueski kanal, kojima se ukupno dnevno transportira oko 2,5 milijuna barela nafte. Očekuje se da će trgovci pozorno pratiti prosvjede koji su za sljedeći tjedan najavljeni u Iranu i Alžiru. Cijene nafte uglavnom nisu reagirale na vijesti da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) povećala proizvodnju na najvišu razinu u dvije godine kako bi obuzdala rast cijena iznad razine od 100 dolara za barel. Na svojim internetskim stranicama objavila je da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 97,59 dolara, skočivši za 66 centi u odnosu na dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su pali, pritisnuti zabrinutostima u vezi Egipta, pri čemu se među najvećim gubitnicima našla dionica Nokije slijedom objave nove strategije. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,08 posto, na 6.015 bodova, a pariški CAC za 0,4 posto, spustivši se na 4.079 bodova. Frankurtski DAX bio je pak u neznatnom plusu, ojačavši na 7.342 boda. Ulagače i dalje brine stanje u Egiptu. "Situacija u Egiptu zasad ostaje neriješena, ali to nije jedini problem. Rast cijena hrane izaziva nezadovoljstvo u drugim područjima, posebice u zemljama gdje na hranu otpada najveći dio dohotka tamošnjeg stanovništva", kazao je Bill Dinning, čelnik strategije u Aegon Asset Managementu u Edinburghu.

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks blago pao, čime je nakon osam dana prekinut njegov pozitivan niz, a ulagače je ponajviše pokolebao Cisco Systems slabim poslovnim procjenama za iduća tromjesečja. Dow Jones indeks oslabio je 10 bodova, ili 0,09 posto, na 12.229 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 1.321 bod, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 2.790 bodova. Prekid pozitivnog niza Dow Jones indeksa ponajviše je posljedica pada cijene dionice Cisco Systemsa za 14 posto. Taj tehnološki lider izvijestio je o padu dobiti za 18 posto u zadnjem tromjesečju lani, što je posljedica pada prodaje opreme državnim tijelima, a taj bi se trend mogao nastaviti još nekoliko kvartala. Dow Jones indeks našao se pod pritiskom i zbog 2-postotnog pada cijene Wal-Marta, nakon što su analitičari UBS-a snizili preporuku za dionicu najvećeg svjetskog trgovačkog lanca. Pod pritiskom je bio i financijski sektor.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer ulagače ponovno zabrinjava egipatska kriza, pa je glavni azijski burzovni indeks pred najvećim tjednim padom u posljednjih devet mjeseci. Cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pale su između 0,4 i 1,3 posto, a jedino su u Šangaju blago porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, slabi već nekoliko dana zaredom, pa je od početka tjedna u minusu više od tri posto. Stoga mu prijeti najveći tjedni pad od izbijanja grčke dužničke krize u ožujku prošle godine. Azijske su burze već danima pod pritiskom jer se, u strahu od jačanja inlacije i zaoštravanja monetarne politike, strani ulagači povlače s onih tržišta koja su lani ostvarila snažan rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙