FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješnom intervencijom HGSS-a spašen život

ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Prvi put u Hrvatskoj medicinski su laici - pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), zahvaljujući brzoj intervenciji koja se dogodila u roku od desetak minuta, uz pomoć uređaja za oživljavanje automatskog eksternog defibrilatora spasili ljudski život prošle subote na Sljemenu, pa je danas, nakon tri reanimacije i uspješnog liječenja, 63-godišnji Stjepan Županić pušten kući iz Kliničke bolnice Dubrave.

Tim koji je sudjelovao u spašavanju Županića, s predstojnikom Zavoda za bolesti srca i krvnih žila prof. Mijom Bergovcem na čelu, istaknuo je s tim u vezi koliko je važna pravodobna intervencija te dobra educiranost i opremljenost u situacijama u kojima je ugrožen nečiji život.

Bez automatskog defibrilatora i pripadnika Gorske službe spašavanja koji su naučili njime rukovati, pacijent ne bi bio spašen kao ni pet do osam tisuća ljudi koji na godinu u Hrvatskoj umru od tzv. naglih srčanih bolesti, koje se nisu očekivale, rečeno je na konferenciji u Kliničkoj bolnici Dubravi.

"Želimo da ovaj slučaj spašavanja bolesnika, koji je u kratkom vremenu od srčanog udara tri puta reanimiran, te kojemu je u bolnici hitnom kardiološkom intervencijiom ugrađen stent radi odčepljenja krvne žile, bude poticaj za prepoznavanje novih mogućnosti u hitnim intervencijama kad su ugroženi ljudski životi", kazao je prof. Bergovec.

Automatski eksterni defibrilator u svijetu je u upotrebi 20-ak godina i obično je na mjestima gdje se okuplja mnogo ljudi, kao što su plaže, bazeni, zračne luke itd. U Hrvatskoj ga ima 30-ak zdravstvenih i nekoliko ostalih ustanova, a najviše ih je, vlastitom inicijativom, nabavio HGSS, koji je u četiri godine kupio 11 uređaja te educirao ljude.

Pročelnik zagrebačke stanice HGSS-a Robert Erhardt istaknuo je da je sretna okolnost bila što njihova služba na Sljemenu ima dva automatska eksterna defibrilatora. Od dojave u 12,10 sati ekipa je do pacijenta na skijama stigla u 12,23 sata te mu je defibrilatorom pružila pomoć prije kritičnog trenutka gubljena svijesti, što mu je, ističu liječnici, zapravo spasilo život. U međuvremenu je na Sljeme stigla hitna pomoć koja je preuzela skrb o pacijentu.

Inače, cijena jednog defibrilatora je 25.000 kuna, a edukaciju o njegovoj uporabi provodi Hrvatski crveni križ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙