FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski seljački savez: prolongirati Zakon o potporama

ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski seljački savez zatražio je danas od potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da prolongira provedbu novog Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi kojim su te potpore smanjenje.

"Iz razloga što je prilikom donošenja Zakona uvažena činjenica kako ćemo pristupiti u članstvo EU s danom 1. siječnja 2012. godine, što se vjerojatno neće dogoditi, jer se trenutno ulazak u EU predviđa za kraj 2013. ili početak 2014. godine, smatramo kako bi trebali prolongirati i provedbu Zakona o potporama jer su njim predviđene manje potpore i hrvatski seljaci će biti oštećeni", ističu iz Hrvatskog seljačkog saveza u pismu ministru poljoprivrede.

Novi Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju primjenjuje se od početka ove godine i u potpunosti je usklađen sa zakonskom regulativom EU, a njime su potpore smanjene, posebice u stočarstvu gdje je potpora manja i do 50 posto, a potpora za tov svinja potpuno ukinuta, napominju iz Saveza. Smatraju također da "treba prolongirati i referentnu 2011. godinu".

Hrvatski seljački savez podsjeća ministra i da je prihvatio da se seljacima priznaju neutrošene količine plavog dizela iz prošle godine i da se to prenese u ovu godinu, iako u 50 postotnom obliku, ali i upozorava da ni te kao ni količine koje se koriste po osnovu stočarstva još nisu upisane pa traže da se to žurno učini.

Pozdravljajući odluku o sufinanciranju otkupa utovljenih svinja, za što će država izdvojiti četiri milijuna kuna, tako da će cijena tovljenika biti 9,50 kuna po kilogramu, u Savezu se nadaju da će se uz subvenciju najprije otkupljivati tovljenici od 130 do 150 kilograma, kojih ima popriličan broj. Ako se to ne dogodi, pitaju da li subvencijom države treba otkupljivačima platiti kako bi kupili najkvalitetnije svinje po vrlo niskoj cijeni.

Hrvatske seljački savez se u pismu osvrće i na dinamiku isplata potpora i smatra da bi, s obzirom da je prošla godina bila vrlo teška, tu potporu trebalo isplatiti u stopostotnom iznosu, a ako bi se isplaćivala u dva dijela da se najprije isplati prvi dio ratarstva, a odmah potom prvi dio stočarstva, a potom ostala plaćanja.

Također traže i da se u dogovoru s Agencijom za plaćanja što prije na web stranicu Ministarstva unesu podaci kada će seljacima biti naplativ povrat potpore glede ostvarivanja prava na kapitalna ulaganja, jer još uvijek nisu na kućne adrese odaslane odluke kada će povrati biti isplaćeni.

Ministra Čobankovića mole i da intervenira kod Ministarstva gospodarstva glede Pravilnika o načinu vođenja evidencija o radnicima koji moraju sadržavati podatke o radnicima i radnom vremenu, poglavito kako bi se ukinula obveza da se evidencija vodi i za radnika člana obitelji koji živi u zajedničkom kućanstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙