FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana u ponedjeljak počinje iznositi završne riječi

ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Obrana šestorice političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, optužene pred Haaškim sudom za zločine počinjene tijekom rata u BiH, sljedeći tjedan počinje izvoditi završne riječi u kojima će pozvati na njihovo oslobađanje od odgovornosti i sud im je za iznošenje argumentacije dodijelio oko dva tjedna.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Haaško tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak, na kraju svojih završnih riječi u Haagu, da se šestoricu političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata proglasi krivima i da im se izreknu kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

Predmetni tužitelj Kenneth Scott sudsko vijeće zatražio je da se se Prlića, Stojića te generale Praljka i Petkovića osudi na 40 godina zatvora, Ćorića na 35 godina te Pušića na 25 godina zatvora.

Tužiteljstvo je u svojim završnim riječima ovog tjedna poručilo da je dokazalo umiješanost optuženih u udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne od Bošnjaka i drugih nehrvata te njezino pripajanje Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'. Na čelu udruženog zločinačkog pothvata po tužiteljima je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je cijeli projekt progona i pokušaja podjele Bosne proveden u tijesnoj suradnji čelnika Herceg-Bosne i službenog Zagreba a glavno oružje bile su snage HVO-a koje su obavile posao na terenu.

Etničko čišćenje provedeno je ubojstvima, progonom, razaranjem i zatočenjima tisuća muslimana u logorima, među kojima su i logori Dretelj i Gabela, tvrde tužitelji koji su više puta vukli paralele između onog što se dogodilo na području Herceg-Bosne s pogromom Židova u Drugom svjetskom ratu.

Na teze obrane da je odgovornost za ono što se dogodilo ležala na bivšem predsjedniku Herceg-Bosne Mati Bobanu tužitelj je odgovorio da se sva odgovornost za holokaust ne može svaliti samo na leđa Adolfa Hitlera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙