FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donacija Zakladi "Hrvatska bez mina"

ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel danas je u Zagrebu s upraviteljicom Zaklade "Hrvatska bez mina" Đurđom Adlešič potpisala ugovor o donaciji te županije radu Zaklade.

Županica Lovrić je na konferenciji za novinare rekla kako je Sisačko-moslavačka županija Zakladi "Hrvatska bez mina" donirala računalo, printer i skener u vrijednosti osam tisuća kuna.

Potpisivanju donacije nazočili su i bivši hrvatski predsjednik i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Stjepan Mesić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan te njegov pomoćnik Miljenko Vahtarić.

Zahvalivši na donaciji Adlešič je kazala da u Hrvatskoj 14 godina od završetka Domovinskog rata još ima 815 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora, a jedan od razloga tomu je što su se sredstva za razminiranje većinom dobivala iz državnog proračuna i proračuna javnih poduzeća, a vrlo malo od privatnih poduzetnika i pojedinaca. "Naš cilj je tu situaciju pokušati promijeniti. Kad je ne bismo uspjeli promijeniti tada bi vrlo upitan bio plan da Hrvatska 2019. bude potpuno razminirana bio vrlo upitan", rekla je.

Adlešič je navela kako je i jedan od zadataka Zaklade posebna edukacija najosjetljivijih skupina (djeca, lovci, poljoprivrednici i pirotehničari). Napominjući da su djeca najozbiljnije shvatila upozorenja o opasnosti od mina, upraviteljica Zaklade je kazala da je u lovu i ribolovu u minski sumnjivom prostoru poginulo 34 lovca i ribolovaca te 48 poljoprivrednika.

Najavila je skoru edukaciju tih ljudi, a program rada s pirotehničarima će raditi HCR. Uz to, Adlešič je rekla da su zajedno s HCR-om napravili i snimak potreba educiranja pirotehničara "kao mogućeg potencijala za izvoz" pri čemu očekuju i potporu EU-a.

Da hrvatski pirotehničari, koji imaju iskustva, znanja i opreme, mogu pomoći i u razminiranju u drugim zemljama složio se i Mesić.

Izrazivši zadovoljstvo što ove godine nema poginulih od posljedica mina ravnatelj HCR-a Modrušan rekao je da se na desetak radilišta najviše vrši razminiranje na jugu Hrvatske. Također, u fazi realizacije je još nekoliko natječaja za poslove razminiranja kako bi Hrvatska do 2019. bila potpuno bez mina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙