FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor u SAD-u razgovara o bilaterali i europskoj perspektivi regije

LJUBLJANA, 8. veljače 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor boravi u trodnevnom posjetu SAD-u koji će završiti u srijedu u Bijeloj kući, gdje će razgovarati s potpredsjednikom Josephom Bidenom i imati kraći susret s predsjednikom Barackom Obamom, a glavne teme njegovih razgovora u SAD su bilateralni odnosi i europska perspektiva regije.

Do sada najduži Pahorov posjet nekoj stranoj državi posvećen je u prvom redu jačanju bilateralnih odnosa, posebno gospodarskih, ali i aktivnostima Slovenije u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu, objavili su u utorak slovenski mediji.

"Želim da se osjetljiva regija zapadnog Balkana što je prije moguće pripremi za ulazak u NATO savez i u Europsku uniju. Kod pojedinih čelnika EU-a primjećujem određenu suzdržanost zbog zamora širenjem Unije. No, Slovenija i druge države pokušava uvjeriti da je širenje potrebno i da je europska perspektiva zapadnog Balkana od izuzetne važnosti", rekao je Pahor nakon razgovora s više kongresnika i senatora u Washingtonu, prenijeli su slovenski mediji.

Uz to, Pahor im je prenio zahvalnost slovenske vlade za pomoć pri postizanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, dodavši da je rješavanje graničnih pitanja važno za stabilnost cijele regije.

Sutrašnji razgovori Pahora, kojega prati i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, u Bijeloj kući bit će jednim dijelom posvećeni i aktualnom stanju na zapadnom Balkanu, no Slovenija je za Washington zanimljiva ne samo kao sugovornik o balkanskim nego i europskim pitanjima, što svjedoči da su odnosi s SAD-om u zreloj fazi, ocjenjuju slovenski diplomati, a prenose slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙