FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u nedostatku korporativnih vijesti Crobexi stagnirali

ZAGREB, 6. veljače 2011. (Hina) - Zbog nedostatka korporativnih vijesti, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna indeksi stagnirali, a tako bi moglo biti sve dok ne započne intenzivnija objava financijskih izvješća domaćih kompanija.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,09 posto, na 2.305 bodova, ostvarivši dobitak osmi tjedan uzastopno. Crobex10 oslabio je, pak, 0,19 posto, na 1.269 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 166 milijuna kuna, što je otprilike 54 milijuna kuna manje nego tjedan dana ranije.

„U nedostatku važnijih korporativnih vijesti, protekloga su tjedna na domaćem tržištu indeksi stagnirali, uz nizak obujam trgovanja. Takva situacija mogla bi potrajati do početka intenzivnije objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prošlu godinu, koja će investitorima dati nove kratkoročne smjernice“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Kako dodaje, intenzivnija objava izvješća očekuje se krajem idućega tjedna, a glavnina će ih biti objavljena 14. i 15. veljače.

Najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, gotovo 40 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila blagih 0,2 posto, na 305,37 kuna.

Dionicom Ine ostvareno je, pak, oko 23 milijuna kuna prometa. Cijena joj je, pritom na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 3.651 kuni.

Po prometu slijedi dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 20,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 4,36 posto, na 322,47 kuna.

I većina ostalih građevinskih dionica ostvarila je dobitke. Tako su dionice Tehnike, IGH i Viadukta poskupjele između 0,3 i 1,2 posto, dok je dionica Ingre oslabila 3,22 posto.

U brodarskom sektoru, dionice su uglavnom bilježile gubitke, jer na globalnom tržištu brodskog prijevoza vozarine i dalje padaju. Indeks vozarina sipkog tereta BDI u petak je iznosio 1.043 boda, dok se još polovicom siječnja kretao iznad 1.400 bodova.

Najviše je pala cijena dionice Jadroplova, za 4,8 posto, dok su dionice Uljanik plovidbe bile na gubitku 2,8, a Atlantske plovidbe 1,8 posto. Dionica Tankerske plovidbe poskupjela je 2,22 posto.

BDI se nalazi na najnižim razinama od travnja 2010. godine i trenutno je otprilike 75 posto ispod najviših razina. A kako se prosječne vozarine sada kreću oko 5.700 dolara, a procjene su bile da će se u prosjeku ove godine kretati oko 22.000 dolara, analitičari vjeruju da su sada na dnu te da će uskoro početi rasti, moguće već s jačanjem kineske potražnje nakon završetka tamošnje nove godine.

Znatniji promet ostvaren je prošloga tjedna i dionicom Zagrebačke banke, gotovo 14 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 1,12 posto na 270 kuna.

Nakon što je otkupila vlastite dionica u vrijednosti 22 milijuna kuna, Zagrebačka banka objavila je u srijedu da je Uprava donijela odluku o novom stjecanju vlastitih dionica, do iznosa od 11,57 milijuna kuna, a u svrhu dodjele dionica radnicima.

Na svjetskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, što se zahvaljuje jačanju američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,7, a Nasdaq indeks 3,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,97 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60, a pariški CAC 1,12 posto.

„Na svjetskim je burzama trgovanje protekloga tjedna bilo nešto volatilnije, uslijed političkih zbivanja u Egiptu. Međutim, bolji od očekivanja makroekonomski pokazatelji, posebice ISM indeks upravljanja nabavom u američkom industrijskom sektoru pružaju potporu tržištu. Najnoviji podaci o zaposlenosti u SAD-u utjecat će na kretanja cijena na tržištima i idućega tjedna“, navodi Balgač.

U petak objavljeno izvješće američke vlade o zaposlenosti u američkom gospodarstvu u siječnju navelo je investitore na oprez. Naime, pokazalo je da je broj zaposlenih porastao za samo 36.000, što je znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednja četiri mjeseca. No, stopa nezaposlenosti pala je neočekivano oštro s 9,4 na 9 posto, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

Tehnička analiza S&P-a: predstoji zanimljiv tjedan

Nakon izvanrednog odbijanja tržišta od prve očekivane potpore na 1.270 bodova, krajem prošloga tjedna S&P 500 indeks probio se na novi vrh, na 1.310,87 bodova.

“Prema premisama Dow teorije, uzlazni trend S&P-a potvrđen je izradom novog višeg vrha i formiranjem novog višeg dna. Ta činjenica mogla bi ohrabriti dioničke bikove u slijedećem tjednu za ponovni pokušaj podizanja cijena prema gore i nastavak uzlaznog trenda”, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Uz to, indeks straha VIX prošli je tjedan potonuo čak 21,7 posto, na 15,93 boda, što bi dodatno moglo ohrabriti ulagače.

“Trenutna tehnička slika, barem na prvi pogled, vrlo je povoljna za dioničke bikove - rast cijena, pad VIX indeksa. No, tehničkim analitičarima prisutnost otpora na 1.315 bodova ukazuje na činjenicu da bi trgovanje u slijedećem tjednu moglo biti u najmanju ruku – zanimljivo”, ocjenjuje Erdeljac.

Iako je padom VIX indeksa prošloga tjedna tržište dobilo potvrdu kretanja prema gore, izuzetno veliki otpor S&P-u na 1.315 bodova mogao bi diktirati kretanja tržišta u nadolazećem tjednu, objašnjava Erdeljac.

Osim tog očitog otpora, slijedeći tjedan kroz zonu između 1.315 i 1.321 bod prolazi gornja linija otpora koja veže dva najistaknutija vrha.

“Jedan od tih vrhova formirao se početkom studenoga u uzlaznom trendu, koji je prethodio korekciji u kojoj smo dobili referentnu točku na 1.170 bodova. Drugi je nastao sredinom siječnja, a prethodio je padu koji je kreirao potporu koja je obranila tržište i prošloga tjedna. Zbog svega toga tehnički analitičari imaju puno razloga za zadovoljstvo. Istaknuti otpor na 1.315 bodova i otporna linija koja prolazi slijedeći tjedan kroz zonu između 1.315 i 1.321 bod, bit će prilika za dobro pozicioniranje na tržištu”, ističe Erdeljac.

Napominje da bi pad koji bi mogao uslijediti podigao razinu volatilnosti, a pritom i VIX indeks koji se ponovno približava velikoj potpori na 15 bodova, te bi kretanja na tržištu mogla biti prilično izrazita.

“Prva granica potpore S&P-u nalazi se na 1.295 bodova, dok je druga na 1.270 bodova. Daljnje granice potpore se nalaze na 1.250 i dvije najjače na 1.220 i 1.170 bodova”, kaže Erdeljac.

U slučaju da slijedećega tjedna kupci odluče podići cijene iznad granica otpora i eventualno se probije linija otpora koja spaja istaknute vrhove, formirane početkom studenoga i sredinom siječnja, porast koji bi mogao uslijediti povećao bi šansu za 'short squeezeom' na indeksima i otvorio put prema dugoročnom targetu S&P-a, koji se nalazi u zoni od 1.350 do 1.380 bodova.

“Iako bi takav porast izuzetno razveselio dioničare, to bi definitivno stavilo upitnik na razmišljanje o daljnjem porastu tržišta iznad dugoročnog targeta od 1.350 do 1.380 bodova, i to primarno zbog toga što porast cijena bez značajnije korekcije ne djeluje zdravo za tržište, a svaka malo veća korekcija mogla bi ga ozbiljno uzdrmati i pokrenuti lavinu prodaja koje tržište na velikim visinama bez prave potpore ne bi moglo tako lako podnijeti”, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙