FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarska komora Slovenije o rokovima plaćanja

LJUBLJANA, 3. veljače 2011. (Hina) - Slovenska gospodarska komora usprotivila se donošenju zakona kojim bi se rok plaćanja u gospodarstvu utvrdio na najviše 60 dana, nakon čega bi poduzeća morala izvršiti međusobno prebijanje dugova.

Zakon o sprječavanu kašnjenja plaćanja predložilo je ministarstvo financija s obrazloženjem da se na taj način može spriječiti rastuću nelikvidnost manjih poduzeća kojima ne plaćaju jači gospodarski partneri.

Slovenska gospodarska komora smatra da bi takav zakon mogao bi biti kontraproduktivan, ali i u suprotnosti sa ustavom koji jamči načelo slobodne ekonomske inicijative.

Predsjednik Gospodarske komore Samo Hribar Milič na konferenciji za novinare izjavio je da zakon, koji je predložilo ministarstvo finacija, ne bi riješio osnovni problem, a to je nelikvidnost mnogih poduzeća koja ne plaćaju svojim partnerima jer su im u isto vrijeme drugi dužni.

Uz to, naglasio je da je država možda najveći krivac za velika kašnjenja plaćanja i nesolventnost u građevinarstvu koje je zadnjih godina podupirala velikim javnim investicijama, a gdje je najviše platne nediscipline.

Milič je dodao da se komora u načelu ne protivi jačanju financijske discipline, ali da se zakon koji je predložilo ministarstvo financija ne smije usvajati po predloženom hitnom postupku.

Uz to, po njegovim bi riječima, trebalo mijenjati i propise koji se odnose na ovrhu, prisilnu naplatu i natječaje za javne radove koji se financiraju državnim sredstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙