FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski predsjednik oštro odgovorio na optužbe Janše

LJUBLJANA, 2. veljače 2011.(Hina) - Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka u srijedu je u priopćenju za javnost oštro zanijekao sugestivne navode prvaka parlamentarne oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše u kojima se aludiralo na navodne veze sadašnjeg predsjednika sa republičkom Službom državne sigurnosti (SDS) za vrijeme postojanja SFRJ.

Janša je nakon sastanka premijera Boruta Pahora s oporbenim strankama novinarima rekao da je Tuerk bio obaviješten o neuspješnom "bombaškom atentatu" koji su dva navodna agenta slovenske službe sigurnosti izvela u jednom muzeju u Volkermarktu u južnoj Austriji, u vrijeme napetosti između Austrije i bivše Jugoslavije oko prava slovenske manjine u austrijskoj Koruškoj.

"Predsjednik republike Danilo Tuerk ni na koji način nije bio upleten niti je sudjelovao u pripremi takozvanog bombaškog atentata u Voelkermarktu", naveli su u izjavi iz ureda predsjednika Tuerka.

Janša je tom izjavom ponovo "u svojoj poznatoj maniri neutemeljeno optužio predsjednika države, te na destruktivan način zlorabi događaje iz prošlosti i njima svjesno manipulira kako bi postigao dnevnopolitičke ciljeve", reagirao je Tuerkov ured.

Slovensku politiku zadnjih dana skandalizira pitanje čuvanja i pristupa osjetljivoj arhivskoj građi bivših tajnih službi iz vremena bivše Jugoslavije.

Janša tvrdi da je sadašnja vlada zatvorila te arhive kako bi zaštitila "sadašnje aktere u slovenskoj politici", uz tvrdnju da je zatvaranje tih arhiva možda motivirano željom da se zaštiti predsjednik Tuerk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙