FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

2. veljače, Svjetski dan vlažnih područja

ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o vlažnim područjima, obilježava se Svjetski dan vlažnih područja, a kako je UN-ova Konvencija o biološkoj raznolikosti ovu godinu proglasila godinom šuma, slogan ovogodišnjeg dana Ramsarske konvencije je "Šume za vode i vlažna staništa".

Ramsarska konvencija obvezuje zemlje potpisnice na opće očuvanje vlažnih područja na vlastitom teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju tih područja. Do sada joj je pristupilo 160 država, a Svjetski dan vlažnih područja obilježava se u zemljama potpisnicama te konvencije od 1997.

Svrha je Ramsarske konvencije očuvati vlažna staništa - vlažne šume i livade, slatke vode i jezera, vodotoke i močvare - ali i obalno more do dubine od šest metara.

Prilikom pristupa Konvenciji svaka zemlja po određenim kriterijima mora odabrati najmanje jedno vlažno područje koje će sačuvati i trajno se brinuti za njegov opstanak pa se ono upisuje na popis vlažnih područja od međunarodnog značaja. Tako je nastao Ramsarski popis na kojem je danas 1912 područja koja pokrivaju oko 185 milijuna hektara na svim kontinentima.

Ministar kulture Jasen Mesić istaknuo je u izjavi za Hinu u povodu Svjetskog dana vlažnih područja da je Hrvatska potpisnica Ramsarske konvencije od 1991.

Na Ramsarskom su popisu staništa od međunarodnog značaja, rekao je, Park prirode "Lonjsko polje", kao najveće poplavno i retencijsko područje u dolini rijeke Save, Park prirode "Kopački rit", poplavno područje na utoku Drave u Dunav te delta Neretve.

Delta Neretve jedina je prava delta koju Hrvatska ima i koja je u dobrom dijelu sa svim svojim obilježjima vlažnoga i močvarnog područja još očuvana, a pripada rijetkim reliktnim sredozemnim močvarama s očuvanim obalnim lagunama.

Četvrto područje na Ramsarskom popisu su ribnjaci "Crna Mlaka" kod Jastrebarskog, prostorno najmanje područje u kojem se, posebice zimi, može vidjeti bogatstvo ptičjeg svijeta koji onamo dolazi ili stalno živi.

Ministar Mesić dodao je i kako se zbog posebnih vrijednosti vlažnih i močvarnih staništa u Parku prirode "Vransko jezero" razmatra mogućnost uvrštavanja i tog područja na Ramsarski popis.

"Ministarstvo kulture te sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima koja obuhvaćaju i vlažna staništa poduzet će ove godine niz konkretnih mjera i aktivnosti radi očuvanja vlažnih staništa, od istraživanja i monitoringa, održavanja staništa, zaštite pojedinih vrsta koje živa na vlažnim područjima te edukacije i programa suradnje s lokalnim zajednicama" radi očuvanja vlažnih područja, istaknuo je.

Ministarstvo kulture svake godine potiče obilježavanje Svjetskog dana vlažnih područja, a već se nekoliko godina Ramsarski dan obilježava u Parku prirode "Lonjsko polje" događajima pod nazivom "Život na rubu močvare", te prigodnim događajima u Parku prirode "Kopački rit" i Parku prirode "Vransko jezero", dodao je ministar Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙