FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's snizio rejting Egiptu

LONDON, 31. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Agencija Moody's Investors Service snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Egiptu zbog zabrinutosti u vezi državnih financija u toj zemlji pogođenoj političkom krizom.

Moody's je tako snizio važeći rejting Egipta za jednu razinu, na Ba2, uz negativnu prognozu.

Kao razloge za takvu odluku navodi značajan rast političkih rizika i zabrinutost da bi odgovor tamošnje vlade na eskalirajuće nemire mogao potkopati ionako slabe državne financije.

"Veliki su izgledi za labavljenje fiskalne politike u sklopu nastojanje vlade da suzbije nemire", navodi se u priopćenju agencije.

"U uvjetima rastućih inflatornih pritisaka fiskalnu politiku dodatno komplicira prijeteće povećanje visokih razina državne potrošnje na plaće i subvencije", dodaje se u priopćenju.

Eskalacija prosvjeda dobrim dijelom proizlazi iz nezadovoljstva građana jačanjem inflacije, velikom nezaposlenošću i golemim razlikama između bogatih i siromašnih.

"S obzirom da otprilike polovina državne potrošnje odlazi na subvencije i plaće, postoji jasan rizik od mogućeg značajnog pogoršanja stanja državnih financija", navodi Tristan Cooper, glavni Moody'sov analitičar za rejtinge bliskoistočnih zemalja, u elektronskoj poruci agenciji Reuters.

Moody'sovo snižavanje rejtinga također odražava sve veću uznemirenost agencija u pogledu posljedica političkih napetosti na području sjeverne Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙