FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora izmjenama Poreznog zakona

ZAGREB, 28. siječnja 2011.(Hina) - Većina saborskih klubova poduprla je danas izmjene Općega poreznog zakona, kojim se poreznim obveznicima omogućava brže, učinkovitije i jeftinije podnošenje poreznih prijava, ali su upozorili i na mnoge nedorečenosti.

Predloženim zakonskim izmjenama uvodi se obveza podnošenja elektroničkih poreznih prijava i izvješća za srednje i velike poduzetnike. To se odnosi i na obveznike poreza na dodanu vrijednost koji imaju promet veći od 800.000 kuna na godinu.

Predviđa se i vrijeme prilagodbe do 1. siječnja 2012., kada će zakonske odredbe stupiti na snagu.

Zakonski se regulira i razmjena informacija s članicama Europske unije o isplaćenim kamatama na dohodak od štednje, što će stupiti na snagu s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Zlatko Koračević, izražavajući potporu u ime Kluba HNS-a i HSU-a, zatražio je jasnu definiciju otpisivanja poreznog duga u slučaju zastare.

Predloženim odredbama, naime, navodi se da čelnik poreznog ureda "može" otpisati porezni dug u slučaju zastare, upozorio je Koračević, ističući neodređenost te definicije.

S njim se složila i Dragica Zgrebec (SDP), koja je istaknula da se prevelike ovlasti daju čelniku poreznog ureda. Predložila je i amandman s predviđenim dodatnim evidencijama u otpisivanju poreznog duga kako bi se izbjegle manipulacije čelnika poreznog ureda.

Te su nedorečenosti posebno zasmetale i Bori Grubišiću (HDSSB), koji je istaknuo da i dalje velik broj liječnika i stomatologa ostaje izvan poreznog sustava. Zbog nedorečenosti u izričaju vezanih uz otpisivanje poreznog duga, rekao je da će vjerojatno ostati suzdržan pri glasovanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙