FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Inicijative "Za Marjan"

SPLIT , 27. siječnja 2011. (Hina) - Splitska Inicijativa građana "Za Marjan" održala je danas miran prosvjed pred zgradom Pravnog fakulteta nakon čega ih je stotinjak otišlo u susjednu zgradu u privatnu tvrtku Latebra u vlasništvu Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma, gdje su izloženi natječajni radovi za lokaciju Prva voda.

Građani su izrazili nezadovoljstvo javnim prikazom nagrađenih radova za ugostiteljski objekt na marjanskoj Prvoj vodi, jer drže da je riječ o očitu nepoštivanju zahtjeva građana iskazana na Prvoj vodi 16. siječnja, kad se okupilo nekoliko tisuća ljudi koji su se usprotivili gradnji na Marjanu.

Inicijativa građana "Za Marjan" od gradskih vlasti i dalje zahtijeva da ponište program natječaja na lokaciji Prva voda. "Današnja izložba je izrugivanje građanima Splita, ali i države, pogotovo uzme li se u obzir da se tim slučajem pozabavio i DORH", kazala je Duška Boban iz te inicijative.

Pošto su pogledali izložbu, u knjigu dojmova, među ostalim, napisali su: "Nametnici; čuvajmo Marjan od nametnika", "Dalje prste od Marjana", "Sramite se", "Molimo vas, maknite se od Marjana" te "Ne želimo nikakvu gradnju na Marjanu".

Među građanima je bio i gradski vijećnik Hrvatske narodne stranke (HNS) Joško Dvornik koji je poručio onima koji žele nešto graditi na Marjanu da obnove marjanske stube, Botanički vrt, zgrade pokraj ZOO-a, a sam zološki vrt presele na drugu lokaciju.

"Bilo bi bolje da se šumski fond, star stotinjak godina, spasi od propadanja. Druge gradnje ne dolaze u obzir", poručio je Dvornik.

Novinar Jurica Pavičić je okupljenima rekao da je zemljište kupljeno planski samo kako bi se u dogledno vrijeme ostvarila imovinska korist. Očekuje da će nakon županijske skupštine biti raskinut kupoprodajni ugovor s Latebrom u vlasništvu Fani Horvat koju ne smatraju vlasnikom.

Građani traže da se uvede moratorij na gradnju i izdavanje građevnih dozvola na Marjanu, da se iz GUP-a izbriše planirana gradnja u park-šumi Marjanu, potom da se označi i ogradi park-šuma na mjestima gdje nije ograđena. Među tim zahtjevima su i otkup parcela u park-šumi, i to po razumnoj i za sve jednakoj cijeni, te naposljetku da se prekine svako planiranje i gradnja na Prvoj vodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙