FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogući direktni letovi Hrvatska-SAD

ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Zrakopolovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) utvrdile su da Hrvatska udovoljava međunarodnim ICAO sigurnosnim standardima u zračnom prometu te su joj dodijelile kategoriju 1 čime je hrvatskim i američkim zračnim prijevoznicima stvorena pretpostavka da uspostave izravne letove između dviju država.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da kategorija 1 otvara nova vrata Hrvatskoj, u smislu nastavka komercijalne suradnje prijevoza između Hrvatske i SAD-a, omogućava hrvatskom zračnom prijevozniku da uđe u "code share" sporazum sa američkim kompanijama, a to je i pozitivna vijest za dolazak američkih turista u Hrvatsku.

Naglasio je kako to znači i da Hrvatska spada u kategoriju sigurnih zemalja kada je u pitanju zračni promet.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley je istaknuo kako će kategorija 1 omogućiti jačanje poslovnih i turističkih veza sa SAD-om te poboljšati gospodarske odnose između dvije zemlje.

Svrstavanje Hravtske u kategoriju 1 trebalo bi doprinijeti da se kroz zračni promet pojačaju gospodarske, turističke i kulturne veze Hrvatske i SAD-a, kazali su Kalmeta i Foley.

Kalmeta očekuje da se prvi efekti mogu očekivati već ove godine.

Što se tiče prvih direktnih letova, rečeno je kako je ih je moguće očekivati već tijekom ovogodišnje turističke sezone, no da o prijevoznicima ovisi kojom će brzinom ostvarivati komercijalne ugovore.

Na konferenciji za novinare je također istaknuto kako bi početkom veljače trebao biti potpisan i bilateralni sporazum između dvije zemlje o uspostavi bilateralnih odnosa na području zračnog prometa.

Kategoriju 1 Hrvatska je dobila temeljem provedenog nadzora FAA-a nad hrvatskom Agencijom za civilno zrakoplovstvo u razdoblju od 12. do 16. srpanj prošle godine te konzultacijskog sastanka održanog 1. i 2. prosinca.

Prema nalazima FAA, Agencija je od početka svog operativnog rada 9. ožujka 2009. učinila iznimni napredak u odnosu na rezultate prethodnog audita i zadovoljla je sve potrebne međunarodne kriterije kada je u pitanju nadzor sustava sigurnosti zračnog prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙