FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo" skeptično glede datuma ulaska Hrvatske u EU

LJUBLJANA, 27. siječnja 2011.(Hina) - Očekivani završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom najpažljivije se prati u Sloveniji, gdje su mediji općenito skeptični prema ocjenama da bi se to moglo dogoditi do sredine ove godine.

Europski parlament ovog je tjedna potvrdio izvješće o napretku Hrvatske koje je u Europskom parlamentu podnio izvjestitelj Hannes Swoboda, u kojemu se potvrđuje takvo očekivanje, no jamstva da će se to i dogoditi nema, a iluzorne bi mogle biti i najave da će Hrvatska postati članicom već početkom 2013. - tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo".

Swobodine izjave no mogućem datumu ulaska Hrvatske u EU temelje se na daljnjim fazama procesu pristupa Hrvatske, ali se "temelje i na više nepoznanica", navodi vodeći slovenski list u prilogu svog izvjestitelja iz Bruxellesa.

Pri tome bi za Hrvatsku, navodi se u članku, mogao biti ključan datum 11. ožujka, kad će Europska komisija objaviti svoju ocjenu napretka Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje pregovaračkog poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima.

"To će za vladu u Zagrebu biti najteži test i nakon toga moći će se ocijeniti može li ona pregovore doista zaključiti do kraja predsjedavanja Madžarske polovicom godine", navodi "Delo".

List navodi da je u Europskom parlamentu slovenski zastupnik Jelko Kacin upozorio na hrvatske zemljovide Savudrijske vale s "crtom sredine" i predložio amandman na Swobodino izvješće, koji u konačnici nije prihvaćen iako je dobio priličnu potporu eurozastupnika.

Kacin je, navodi "Delo", predlagao amandman u kojemu se kao "rezervni" datum za završetak hrvatskih pristupnih pregovora navodio početak iduće godine, što je argumentirao time da Hrvatska tada slavi 20-obljetnicu međunarodnog priznanja.

Slovenija je članica Europske unije od 2004. godine, a njen pristupni proces odvijao se relativno brzo, ne samo zbog uspješne političko-ekonomske tranzicije nakon raspada Jugoslavije, nego i zato jer je u EU primana u skupini sa još devet država, u okviru "velikog proširenja" Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙