FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studentski zborovi traže poništenje izbora

ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Javni zahtjev za poništenje izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i hitno raspisivanje novih uputili su rektoru i sveučilišnom senatu studentski zborovi Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i plenum Filozofskog fakulteta.

Studenti traže nove izbore potaknuti izostankom reakcije mjerodavnih sveučilišnih tijela na prigovore zbog nepravilnosti na izborima održanima između svibnja prošle i siječnja ove godine, priopćili su.

Podsjećaju da su izbori trebali biti održani između 15. i 30. ožujka prošle godine, a još nisu u potpunosti provedeni, niti se, ocijenili su, zbog brojnih nepravilnosti mogu smatrati legitimnima.

Kao neke od većih nepravilnosti istaknuli su raspisivanje izbora mjesec i pol dana nakon zakonskog roka, neupućenost izbornih povjerenstava u izborni postupak, onemogućivanje promatranja izbora pravodobno prijavljenim promatračima, prekoračenje ovlasti rektorata pri tumačenju izbornih propisa, odbacivanje prijavljenih nepravilnosti na 15 fakulteta bez obrazloženja i nepravodobno sazivanje ponovljenih izbora.

U zahtjevu stoji kako postoje sumnje u zlouporabe izbornog materijala koji više od osam mjeseci stoji pohranjen bez neovisnog nadzora i bez objavljenih izbornih rezultata, a posebno zabrinjava, smatraju, što su na Ekonomskom fakultetu izbori poništeni već dvaput i ovih se dana održavaju treći put.

Potpuna propast izbornog procesa negativno utječe na studente koji su u presudnim trenutcima reforme visokoobrazovnog sustava neprimjereno zastupljeni u sveučilišnim tijelima, a kasne i natječaji za financiranje studentskih projekata i programa, ističe se u zahtjevu.

Zbog takva pristupa provedbi izbora javlja se sumnja u motive sveučilišta koje svjesno održava već tradicionalno katastrofalno stanje u studentskom predstavljanju na razini sveučilišta ili studente i studentska pitanja svrstava na posljednje mjesto na listi svojih prioriteta, dodaje se.

Studenti drže kako ozbiljnosti stanja pridonosi i stari saziv Studentskog zbora Sveučilišta i predsjednik Ivan Bota, koji i dalje obnašaju dužnosti i javno istupaju, iako im je mandat istekao, a to dopušta sveučilište.

Krajnji je trenutak da sveučilište poništi izbore te raspiše nove, s jasnim i transparentnim mehanizmima koji bi osigurali njihovu provedbu u najkraćem mogućem roku i potpunim poštivanjem izbornih propisa i demokratske procedure, ističe se u zahtjevu dostavljenu i ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu.

Njihov javni zahtjev dosad su poduprli i Studentski zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙