FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik Bank of Englanda upozorava na neujednačen oporavak

LONDON, 26. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Čelnik britanske središnje banke Bank of England (BoE) ocijenio je da neočekivan pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zadnjem tromjesečju 2010. ukazuje na neujednačen oporavak, izrazivši istodobno zabrinutost u vezi neprihvatljivo visoke inflacije.

U nastupu u utorak u Newcastleu, Mervyn King je istaknuo da je gospodarstvo dobro pozicionirano za povratak na održiv, uravnotežen rast, upozorivši ipak da mu predstoje nepovoljne okolnosti u 2011.

Pad realnih plaća i rast nezaposlenosti pogodit će potrošnju u privatnom sektoru, dok će smanjenje državne potrošnje osjetno pogoditi javni sektor, kazao je King.

Britanski BDP u zadnjem je tromjesečju 2010. smanjen za 0,5 posto, što je njegov prvi pad od trećeg tromjesečja 2009., pokazali su u utorak podaci tamošnjeg statističkog ureda.

"Najnoviji podaci o BDP-u podsjećaju nas da će, kao što sam lani kazao, oporavak biti neujednačen", kazao je King na poslovnoj večeri s računovodstvenim stručnjacima.

Među trenutno daleko većim brigama u središnjoj banci izdvojio je pak neugodno visoku inflaciju, upozorivši Britance da u idućim mjesecima mogu očekivati inflaciju između četiri i pet posto.

BoE je suočen s učestalijim pozivima za povećanje ključnih kamatnih stopa nakon što je inflacija u prosincu poskočila na 3,7 posto i time osjetno premašila bančinu ciljanu razinu od dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙