FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u blagom minusu, cijena Luke Rijeka i dalje raste

ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi vodeći indeksi danas blago pali, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, no usprkos tome, ima i velikih dobitnica, kao što je dionica Luke Rijeka.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,5 posto, na 2.285 bodova. Za toliko je oslabio i Crobex10, zaronivši na 1.253 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 15 milijuna kuna, što je 3 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Usprkos padu indeksa, na domaćem tržištu danas ima značajnih dobitnica, kao što su dionice Luke Rijeka i Đure Đakovića“, kaže Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosnih papira.

Cijena dionice Luke Rijeka nastavila je uspon od prošloga tjedna, kada je skočila više od 21 posto. Jutros je, zbog rasta cijene za više od 10 posto, ta dionica bila i u blokadi.

Uspon cijene dionice Luke Rijeka počeo je prošloga tjedna, kada je premijerka Jadranka Kosor najavila da bi u prvom kvartalu trebao biti potpisan ugovor sa strateškim partnerom, globalnim terminal operaterom, a projekt je vrijedan oko milijardu kuna.

Promet dionicama Luke Rijeka dosegnuo je danas milijun kuna, a cijena joj je trenutno u plusu oko 12 posto, na 233 kune.

Uz promet od oko 300 tisuća kuna, cijena dionice Đure Đakovića porasla je 8,3 posto, na 45 kuna.

Najlikvidnija je, pak, danas dionica HT-a, s prometom većim od 6 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla blagih 0,1 posto, na 305,90 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ine. Uz promet od 1,9 milijuna kuna, cijena joj je pala 0,7 posto, na 3.462 kune.

„Iznenađenje je, po pitanju likvidnosti, dionica AD Plastika, kojom je ostvareno više od 2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3 posto, na 140 kuna. Razlog tome mogla bi biti najava aukcije prodaje paketa od oko 26 posto dionica te tvrtke, što bi u slučaju realizacije moglo rezultirati ulaskom novog partnera u AD Plastik“, kaže Davor Špoljar.

Investicijsko društvo FIMA Vrijednosnice najavilo je danas da će se 22. veljače održati javna dražba za prodaju dionica AD Plastika u vlasništvu slovenskog Prevent Globala u stečaju, radi podmirenja dugova koje ta tvrtka ima prema bankama.

Na dražbi se prodaje 1.081.770 dionica po načelu "sve ili ništa", što predstavlja 25,76 posto temeljnog kapitala AD Plastika.

Početna isklična cijena dražbe za cijeli paket je 118,4 milijuna kuna, odnosno 109,48 kuna po dionici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙