FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

TUNIS

Oko tisuću prosvjednika stiglo je u nedjelju ujutro u Tunis iz središnjeg dijela zemlje tražeći ostavku prijelazne tuniske vlade, izvijestile su agencije. "Narod želi da vlada da ostavku", skandirali su prosvjednici, među kojima je bilo puno mladih. Oni su iz središnjeg dijela zemlje krenuli automobilima u subotu, a konvoj su nazvali "karavana slobode". Prosvjednici dolaze iz Menzela Buzaianea, Sidi Buziba i Regeba kako bi u prijestolnici tražili ostavku vlade.

MIRANŠAH

Najmanje četiri pobunjenika ubijena su u nedjelju u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskoj zoni Sjeverog Vaziristana, izvijestili su pakistanski dužnosnici. Američka bespilotna letjelica pogodila je automobil koji se upravo parkirao pokraj jedne kuće. Pritom su ubijena četvorica pobunjenika. Na mjesto Data Kel, oko 40 km zapadno od Miranšaha, glavnoga grada Sjevernog Vaziristana koji graniči s Afganistanom ispaljene su dvije rakete. Grad je česta meta napada.

ISLAMABAD

Najmanje 32 ljudi ubijeno je, a desetak ih je ozlijeđeno u sudaru autobusa i cisterne što se u nedjelju ujutro dogodio na jugu Pakistana, priopćila je policija u pokrajini Sindh.

Policijski dužnosnik Mohamad Faruk rekao je da se nesreća dogodila u blizini grada Nurijabad, nakon što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom. Pretpostavlja se da je zaspao. U autobusu je bilo 45 putnika, među kojima uglavnom žene i djeca.

WASHINGTON

Većina somalskih gusara uhićenih u Indijskom oceanu puštena je bez presude, sa žaljenjem je u subotu ustvrdio francuski zastupnik Jack Lang, pravni savjetnik glavnog tajnika UN-a za pitanja gusarstva. "Devet od deset uhvaćenih gusara oslobođeno je", rekao je bivši francuski ministar novinarima u Washingtonu. "To nekažnjavanje ohrabrenje je gusarima", upozorio je Lang koji bi u ponedjeljak trebao podnijeti izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Gusari su lani oteli gotovo 1.200 mornara, uglavnom u Indijskom oceanu, što je rekordni broj. Lang će u ponedjeljak predstaviti dvadesetak prijedloga kojima želi poboljšati međunarodno pravo a dan kasnije branit će svoje izvješće pred Vijećem sigurnosti. Nada se rezoluciji UN-a o tom pitanju "kroz tri do četiri tjedna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙