FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je jučer kako bi volio da uspiju gospodarski projekti koje je Vlada ovaj tjedan predstavila. "Drago mi je da su se pojavili, a naravno, treba ih ostvariti. Zadaća je velika, ozbiljna i želim puno sreće i uspjeha Vladi radi cijele Hrvatske", rekao je Josipović u razgovoru s novinarima u sklopu tradicionalnog susreta s građanima "Na kavi s predsjednikom". Nije htio komentirati tvrdnje Ive Sanadera, koji se nalazi u pritvoru u Austriji, da se osjeća progonjenim i ponovio je kako podržava načela pravne države, odnosno da zakon mora vrijediti jednako za sve. "Rekao sam i u susretu s više stranih državnika da pitanje Sanadera jest i mora biti isključivo pravosudno pitanje", kazao je. Potvrdio je da u slučaju slanja bombe u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu postoje nova saznanja, ali, rekao je, zbog toga što istraga još traje ne može o njima govoriti. "Vjerujem da će naša tijela kaznenog progona, u suradnji s njemačkim vlastima, detektirati one koji su se upustili u tu vrstu terorizma", dodao je. U pogledu slučaja Tihomira Purde rekao je kako nema što dodati izjavi hrvatskog državnog odvjetništva koje je objavilo da nema osnova za kazneni postupak protiv tog hrvatskog branitelja te je negirao ocjene da je tim slučajem "otvoren lov na vještice", odnosno branitelje.

ZAGREB - Hrvatskoj ne može štetiti borba protiv kriminala i korupcije i provedba svih zakona, nego može samo koristiti i to ne samo zbog zaključenja pregovora i ulaska u Europsku Uniju nego zbog toga što svi mi želimo da Hrvatska u potpunosti bude uređena kao pravna država, a i što to treba hrvatskim građankama i građanima, kazala je jučer premijerka Jadranka Kosor. Ogovorila je to na novinarski upit koliko optužbe bivšeg premije Sanadera da ga u Hrvatskoj očekuje politički montiran proces iza kojeg stoji sam vrh vlasti i državnog odvjetništva, pa i ona osobno, mogu naštetiti Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, budući je Hrvatska pod posebnom pozornošću uoči zatvaranja Poglavlja 23. (pravosuđe i temeljna prava). Dodala je kako je to i ostvarenje ustavnog načela da smo pred zakonom svi jednaki i da nema nedodirljivih. Premijerka je poručila da će i Vlada, prije svega zbog nas samih i borbe za temeljna ljudska prava, nastaviti jačanje svih institucija u djelokrugu koji je s obzirom na ustavne odredbe vladin posao, ali i snažiti sve druge institucije te da svi zajedno provodimo hrvatske zakone bez ostatka. Upitana boji li se bivšeg premijera Ive Sanadera kako on to tvrdi u intervjuu jednom austrijskom listu, premijerka Kosor je rekla kako ne može i neće komentirati bilo kakve predmete vezane uz osobe koje se sumnjiče za bilo što.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je jučer kako se s korupcijom trebaju obračunavati oni koji su u korupciju ogrezli, a da je na novoj državnoj vlasti, za koju se vjeruje da će je predvoditi njegova stranka, da omogući život i politiku bez korupcije te na taj način i uspješnu Hrvatsku u kojoj ljudi dobro žive. "Ne obećajemo obračun s korupcijom, jer s korupcijom se, kao i sa svim zlima, obračunavaju oni koji su za nju odgovorni. Kada imate odgovornost za državu, kada vodite državu, i kada korupcija živi s vama, pored vas i u vama, onda se, obračunavajući se s korupcijom na kraju mandata, obračunavate sami sa sobom. Kako će taj proces unutarnjeg obračuna u jednoj političkoj stranci završiti to više u ovom trenutku i nije važno za Hrvatsku, nego za jednu političku stranku", izjavio je Milanović uoči konstituirajuće sjednice Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. SDP, naglasio je, građanima može obećati potpunu drugačiju Hrvatsku u političkom smislu, Hrvatsku u kojoj se poštuje red, zakon i rad, te rekao da za Hrvatsku nije toliko bitno kako se zove stranka na vlasti, već za kakve se vrijednosti bori i na kakvoj platformi traži povjerenje građana.

SPLIT/PULA - U devet hrvatskih luka jučer su ribari organizirali mirni prosvjed na kojem su izrazili nezadovoljstvo odnosom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, posebno državnim tajnikom Tončijem Božanićem, te najavili zahtjeve zbog kojih su u slučaju neispunjenja spremni blokirati luke. U organizaciji udruga profesionalnih ribara "Naše more" iz Kaštela, "Mare Croaticum" iz Umaga i "Istarski ribar" iz Pule, prosvjed pod motom "Trenutak istine" održan je u Splitu, Šibeniku, Zadru, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci te Umagu i Puli. Ribari su zatražili trenutačnu ostavku Božanića, proglašenje gospodarskog pojasa i uspostavu punog hrvatskog suvereniteta u morskom prostoru od 23 tisuće četvornih kilometara gdje, kažu, "Talijani nemilice uništavaju resurse i budućnost Jadrana i hrvatskih ribara". Zatražili su, uz ostalo, cijenu plavog dizela do četiri kune po litri, usklađivanje Hrvatskog registra brodova s propisima EU-a za ribarske brodove te ukidanje, kako kažu, "novokomponiranih" propisa i izmjene Zakona o ribarstvu te donošenje nove ribarske regulative u suglasju s predstavnicima ribara.

ZADAR - Jučer, drugog dana obilježavanja 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica, brojna izaslanstva, predstavnici Vlade na čelu s ministrom Božidarom Kalmetom, predstavnici grada Zadra i županije, HV-a i MUP-a, općina u kojima se akcija odvijala, te udruga proizašlih iz Domovinskoga rata položila su vijence na spomen obilježjima u Kašiću i Islamu Latinskom. Zbog orkanske bure otkazani su nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društava i misa u crkvi Sv. Frane u Podpragu, dok je memorijalni maraton Maslenica, Posedarje, Novigrad ipak održan. Akcija Maslenica je počela rano ujutro prije točno 18 godina. Tijekom tri dana vojnih operacija oslobođeno je 15-ak sela u zadarskom zaleđu i važne strateške točke; zrakoplovna baza Zemunik i Masleničko ždrilo čime je kopneno spojen sjever i jug Hrvatske. U akciji je poginulo 18 branitelja, a 158 ih je ranjeno. Trodnevno obilježavanje završava sutra malonogometnim turnirom u Bibinjama na kojem će nastupiti ekipe branitelja i njihovih udruga, te postrojbi HV-a i MUP-a.

RIJEKA - Na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno je sinoć izvedena predstava "Život lude" gruzijskog redatelja Davida Doiashvilija, tematski utemeljena na pripovijetkama japanskog pisca Ryunosuke Akutagawe. To je druga po redu predstava s potpisom gruzijskog kazališnog redatelja Davida Doiashvilija koja je na riječkim kazališnim daskama zaigrala u manje od godinu dana. Komad "Život lude" se tematski oslanja na kratke priče japanskog pisca Akutagawe. Reminiscencije čovjeka potkraj života - propitkivanje svrhe postojanja, smisla ljubavi, važnosti dobrote, ali i vječite ljudske osamljenosti glavne su teme drame "Život lude". To je i prva predstava nastala u koprodukciji riječkog HNK i HKD Teatra Rijeka, a glavne uloge u njoj tumače glumci Hrvatske drame Damir Orlić, Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Edita Karađole, Jelena Lopatić, Andreja Blagojević te gost Igor Kovač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙