FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo saborskog vanjskopolitičkog odbora završilo posjet Sloveniji

LJUBLJANA, 20. siječnja 2011.(Hina) - Izaslanstvo saborskog odbora za vanjsku politiku završilo je u četvrtak posjet Sloveniji tijekom kojega su razgovarali s članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom i ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, a primio ih je i slovenski premijer Borut Pahor.

Kako je nakon susreta s hrvatskim izaslanstvom izjavio predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, u razgovorima je sa slovenske strane potvrđena potpora što skorijem ulasku Hrvatske u EU, pri čemu je Gantar zajamčio i moguću pomoć slovenske strane na području usvajanja europske pravne stečevine.

Tijekom razgovora članova slovenskog i hrvatskog parlamentarnog odbora, koji je ocijenjen prijateljskim i otvorenim, bilo je riječi i o otvorenim pitanjima, pa i o hrvatskom pravilniku o granicama ribolovnih područja koji slovenska strana ocjenjuje prijepornim.

Kako je na zajedničkoj konferenciji s predsjednikom saborskog odbora za vanjsku politiku Franom Matušićem izjavila predsjednica slovenskog vanjskopolitičkog odbora Janja Klasinc, po ocjeni slovenske strane pravilnik nije donesen "u pravom trenutku" s obzirom na proces zaključivanja pregovora s Europskom unijom i želju da se što prije zatvori i pregovaračko poglavlje o ribarstvu.

Matušić je pak naglasio da otvorena pitanja koja još postoje treba rješavati na racionalan način i u dogovorenim okvirima, te da će granični prijepor konačno biti riješen presudom arbitražnog suda jer je arbitražni sporazum na snazi. Pravilnik koji je u slovenskoj javnosti ocijenjen spornim, po njegovim riječima, regulira privremeni režim ribolova i ne prejudicira granični prijepor, jer će konačnu riječ o granici na moru dati arbitraža.

Pojedini slovenski mediji u četvrtak se tvrdili da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova već diplomatski prosvjedovalo zbog za Ljubljanu sporna pravilnika, no to se kasnije pokazalo netočnim.

Premijer Borut Pahor na redovnoj je konferenciji za novinare nakon sjednice vlade rekao da bi, po njegovim informacijama, diplomatska nota hrvatskoj strani trebala biti uručena u petak. Pahor je rekao da je članovima hrvatskog odbora za vanjsku poilitiku prenio mišljenje kako do odluke arbitražnog suda o rješenju graničnog prijepora obje strane trebaju izbjegavati jednostrane poteze kakav je i pravilnik o ribolovnom području kojim je granica na moru predočena crtom sredine u Savudrijskoj vali.

Iako takvi jednostrani potezi i prema arbitražnog sporazumu, koji je unaprijedio odnose dviju država, nemaju pravnog učinka, oni izazivaju neraspoloženje, pa ih treba izbjegavati, iznio je Pahor novinarima.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova kasno popodne zanijekalo je informacije kako je u vezi s pravilnikom već podnijelo diplomatsku notu hrvatskoj strani, te navelo da će Slovenija spomenutu notu predati hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani Svjetlanu Berkoviću u petak, prenijeli su slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙