FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica kuharstva u Centru "Slava Raškaj"

ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Specijalitete bilogorske kuhinje pripravljali su danas zajedno učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" u Zagrebu i bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole koji se školuju za zanimanja pomoćnog kuhara i slastičara u okviru projekta "Uši širom otvorene" iz EU-ova programa za Hrvatsku.

"Provedbom jednogodišnjeg projekta, od 1. rujna 2010. do 1. rujna 2011., nastoji se ojačati kompetencija učenika s oštećenim sluhom i drugim oštećenjima, a i nastavnika ugostiteljskih strukovnih škola za rad s njima, te potaknuti poduzetnike da uključuju osobe s invaliditetom na tržište rada", navela je Brigita Jerić, jedna od sudionica tima koji je osmišljavao projekt.

U simuliranom restoranu - kuhinji, u Nazorovoj 47, učenici su počeli pripravljati razna jela, što je nadzirao kuhar iz zagrebačkoga Pučkog otvorenog učilišta Vedran Habel koji je i upućivao učenike u tajne kuharskog zanata. Pohvalio je marljivost i volju 70-ak učenika i učenica iz Zagreba i Bjelovara koji će svoja praktična znanja usavršavati na sličnoj radionici u veljači u Bjelovaru. Tako će se pripremiti za nastup na proljetnom sajmu u Gudovcu u travnju 2011. u okviru Gastro-showa.

"Praktičnim radionicima iz kuharstva i slastičarstva u simuliranu restoranu i radionici za jačanje psihosocijalnih mogućnosti za rad želimo osposobiti učenike s teškoćama za rad", izvijestio je projekt-menager Filip Tanay. Svi sudionici projekta, koji su u rad uključeni volonterski - kuhari, psiholozi, sociolozi, nastavnici praktične nastave i kulinarstva - složili su se kako to omogućuje da se u poslodavaca razbiju predrasude da su njihovi učenici u kuhinji sposobni samo guliti krumpir. Mnogi učenici, kako je rečeno, rade na praksi u vodećim zagrebačkim hotelima i restoranima, a neki ostaju i nadalje, kao stalni zaposlenici u kuhinjama i slastičarnicama.

Nositelj projekta "Uši širom otvorene" je ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Iz Centra "Slava Raškaj" pohvalili su se kako su lani njihovi učenici predstavili hrvatsku nacionalnu kuhinju u Finskoj. Da su ostavili dobar dojam, svjedoči nov poziv za ovu godinu za šest najboljih učenika, a po nova iskustva na proljeće će, kažu, u Nizozemsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙