FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro akademik Velimir Pravdić

ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Akademik Velimir Pravdić, istaknuti kemičar i stručnjak iz područja zaštite okoliša, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti, umro je 15. siječnja u Zagrebu u 80. godini, izvijestio je danas HAZU.

Velimir Pravdić rođen je u Zagrebu 1931. gdje je diplomirao 1955. na Tehnološkom fakultetu, a doktorirao 1959. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja fizikalne kemije.

Na Institutu "Ruđer Bošković" bio je zaposlen od 1956. godine, a od 1968. godine bio je osnivač i voditelj laboratorija za elektrokemiju i površinsku kemiju.

Uz svoja temeljna i primijenjena istraživanja, bio je dugogodišnji predavač na poslijediplomskom studiju Farmaceutskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U mirovini je bio od 1998. godine.

Redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti postao je 1997. godine.

Akademik Pravdić organizirao je osam međunarodnih ljetnih škola iz područja kemije, te međunarodne znanstvene skupove iz područja zaštite okoliša: o termičkom onečišćenju mora i o problemima odbacivanja otpadaka u mora.

Bio je članom, a od 1978. do 1981. i predsjednikom GESAMP-a (skupine stručnjaka Ujedinjenih naroda za znanstvena pitanja onečišćenja mora).

Kao stručnjak za zaštitu mora bio je dugogodišnji suradnik UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), a od 1990. aktivno je sudjelovao u radu Međunarodne unije za zaštitu prirode – IUCN, najveće i najvažnije svjetske ekološke organizacije.

U sklopu istraživanja i zaštite Jadranskog mora i Mediterana, zauzimao se za strategiju zaštite okoliša tzv. treće generacije. Pokrenuo je primjenu ove strategije zaštite okoliša na našim prostorima na načelima integralnog pristupa (ekološki, gospodarski, tehnološki i sociološki) i prilagodbenog upravljanja razvojem.

Bio je članom Vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU te je zajedno s 12 istaknutih znanstvenika i stručnjaka izradio Strategiju zaštite okoliša i održivog razvitka u jadranskom području RH.

Objavio je više od 120 radova koji su pretežno objavljeni u uglednim međunarodnim časopisima.

Bio je članom Hrvatskog kemijskog društva (predsjednik od 1980. -1982.), Hrvatskog biološkog društva, Međunarodne asocijacije koloidnih i površinskih znanstvenika, Međunarodnog elektrokemijskog društva, Hrvatskog prirodoslovnog društva (predsjednik od 1996. do 2000.), Hrvatskog energetskog društva, Savjeta za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade RH (predsjednik od 2000. do 2004.) te Savjeta za zaštitu okoliša Vlade RH od 2004. do 2007.

Posljednji ispraćaj akademika Velimira Pravdića bit će u četvrtak, 20. siječnja, u 14,20 sati na zagrebačkom Krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙